Nieuws

'Peren duur verkocht door Brexit'

'Vooral de perentelers zullen Brexit merken', dat zegt Marc André de la Porte van de Nederlandse Fruittelers organisatie uit Dreumel. © archief
DREUMEL - 'Vooral de perentelers zullen Brexit merken', dat zegt Marc André de la Porte van de Nederlandse Fruittelers organisatie uit Dreumel.
Volgens de la Porte hebben de telers er niet direct last van, maar is het zeker niet bevorderlijk voor de handel. 'Dit besluit baart ons wel zorgen. Na Rusland krijgen de telers dit er nog eens overheen. 

Perentelers

Volgens fruittelers zelf zal het allemaal wel loslopen. 'Misschien dat dit een dipje is, maar niet veel meer', reageert de ene laconiek. 'Het zou nadelig kunnen zijn, maar de handel tussen Holland en Engeland is al zo oud, 't zal allemaal wel in de tijd veranderen', zegt een andere perenteler.

Rusland boycot

De boycot met Rusland loopt in middels twee seizoenen. Volgens Fruitmasters in Geldermalsen is die boycot veel heftiger. 'De Brexit is vervelend, maar telers zullen er niet veel van merken'. De veiling in Geldermalsen heeft ingespeeld op de aanstaande Brexit. 'Nieuwe bestellingen worden voor de Engelse duur verkocht, we zijn gekke henkie niet, zij zullen nu relatief meer betalen door onze euro', aldus een woordvoerder.

Opheffen boycot

De fruitsector heeft deze week staatssecretaris Van Dam (PvdA) van Economische Zaken en de Vaste Commissie voor Economische Zaken in de Tweede Kamer opgeroepen alles op alles te zetten om de boycot van Nederlands groente en fruit door Rusland te beëindigen. Door dat exportverbod staat het water de groente- en fruitsector aan de lippen.