Nieuws

Megaklus: wieken op windmolen Netterden gehesen

NETTERDEN - In de Achterhoek bij Netterden en Azewijn is vandaag de eerste van zes windmolens overeind gezet. Een megaklus want ze worden zo'n 140 meter hoog. De molens moeten aan het eind van de maand al stroom gaan leveren.
Het windmolenpark gaat jaarlijks stroom opwekken voor ongeveer 7200 huishoudens. Het windpark is een initiatief van ‘BAM Bouw en Techniek’ en ‘Yard Energy’, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) en van de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland. 

Specialistisch klusje

Op de bouw zijn donderdag veel belangstellenden afgekomen. De hijswerkzaamheden zien er dan ook spectaculair uit. Is het een moeilijk klusje? 'Ja, het is een specialistisch werkje', zegt projectleider Martijn Groenendaal van Lagerwey. 'Maar ik ben zojuist nog even bij de jongens geweest en er loopt zo'n 800 windturbines aan ervaring rond dus dat gaat goed.'

Nog een windmolenpark

Even verderop komt waarschijnlijk een tweede windmolenpark, windpark Den Tol. Daar moeten negen windmolens gebouwd worden. De initiatiefnemers, een groep agrariërs, wilde er eerder 10 bouwen, maar heeft er 1 geschrapt na een uitspraak van de Raad van State.
De Raad vond dat er niet voldoende was gekeken naar de gevolgen voor vogels zoals de grutto. Daar is volgens Frank Simmes, één van de initiatiefnemers, nu rekening mee gehouden. De boeren hopen dat het licht voor het eind van het jaar op groen komt te staan. De Raad van State en de gemeenteraad van Oude IJsselstreek moeten zich de komende tijd nogmaals buigen over deze plannen.