Nieuws

De Graafschap wil extra plek in eredivisie claimen

DOETINCHEM - De Graafschap wil een extra plek claimen in de eredivisie. Het gaat dan om een eventueel 19e club. Eerst wil de Achterhoekse club echter donderdag horen wat de KNVB te bieden heeft. 'Het wordt zeker geen gezellig kopje koffie drinken.'
Martine Zuil is nog altijd boos en verbijsterd. De commercieel directeur van De Graafschap schuift donderdag in Zeist aan bij Bert van Oostveen, de hoogste baas van de KNVB. Een verblijvend gesprek wordt dat niet, zo laat Zuil alvast weten.

Oplossing horen

'We willen horen wat hij ons te bieden heeft na alles wat ze ons de afgelopen weken hebben aangedaan. Want De Graafschap is aan het lijntje gehouden. We willen van Bert een oplossing horen. Dus vrijblijvend wordt het allerminst', klinkt Zuil strijdvaardig.

Heel tegenstrijdig

Dat De Graafschap de gang naar de rechter gaat maken, lijkt groot. De club denkt aan het opeisen van de 19e plek in de eredivisie. Toch wil De Graafschap eerst horen hoe de voetbalbond tegen de hele kwestie aankijkt. 'Het is namelijk nogal tegenstrijdig allemaal', zegt ook voorzitter Mos van De Graafschap.

Onfatsoenlijk

'De burgerrechter vindt iets, de licentiecommissie vindt iets en de beroepscommissie vindt weer iets heel anders. En wie zijn die mensen dan? Wij weten dat niet. Ze waren sinds vrijdag ook steeds onbereikbaar voor ons. We hebben niets gehoord. Dat is wel onfatsoenlijk toch', stelt Mos.
Zuil: 'Het gaat ons om de bizarre gang van zaken. En om de enorme consequenties daarvan voor onze club. Primair is het niet ons doel FC Twente uit de eredivisie te stoten, maar ik sluit uiteindelijk ook niet uit dat het een gevolg zal zijn.'

19e plek of geldbedrag

De Graafschap overweegt heel serieus de 19e plek op te eisen. Normaal gesproken spelen er 18 ploegen op het hoogste niveau. 'Of daar een grondslag voor bestaat, zijn onze juristen nu aan het toetsen. We worden omringd door advocaten. Ik denk dat het inderdaad die kant op gaat, tenzij Bert van Oostveen ons zelf die 19e plek biedt. Dat kan ook. Of misschien beiden ze ons een geldbedrag. We wachten af. We volgen de juiste procedure voor we zelf met iets komen. Maar anders stappen we waarschijnlijk naar de rechter', dreigt Zuil.

Geen chaos

De Graafschap wil echter geen chaotische toestanden. Zo kan de Achterhoekse club de rechter vragen de competitie uit te stellen. 'Maar we willen niet het hele land over ons heen krijgen. Daar moet je wel voor uitkijken', aldus Mos. 'Het moet heel snel', vult Zuil aan. 'Anders moet de competitie worden uitgesteld en dat willen we niet.'
De Graafschap degradeerde afgelopen seizoen naar de Jupiler League, maar leek toch in de eredivisie te mogen blijven toen FC Twente zijn eredivisielicentie kwijtraakte. Dit gebeurde als straf voor financiële wanorde en fraude in het verleden.

Twente met succes in beroep

De Tukkers gingen echter met succes in beroep tegen het besluit van de licentiecommissie om de club te laten degraderen. De beroepscommissie oordeelde vrijdag ineens dat FC Twente in de eredivisie mag blijven en alleen een boete van 181.000 euro moet betalen. Dat leidde weer tot enorme verbijstering in Doetinchem.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!