Nieuws

Zomer in Gelderland: Valburg

Zeg je Valburg, dan zeggen veel mensen meteen Knooppunt Valburg waar de snelwegen A50 en A15 samen komen. Team Valburg gaat er alles aan doen om te laten zien dat dit plaatsje zo veel meer te bieden heeft!!
VALBURG - Zeg je Valburg, dan zeggen veel mensen meteen Knooppunt Valburg waar de snelwegen A50 en A15 samen komen. Team Valburg gaat er alles aan doen om te laten zien dat dit plaatsje zo veel meer te bieden heeft!!

Valburg: 23 augustus Molenhoekplein

Laten we eens beginnen bij de geschiedenis. Het ontstaan van Valburg is te danken aan drie reuzen! Ja echt! Op het kerkplein in Valburg staat dan ook een standbeeld van één van hen; Knilles. Volgens de verhalen zou deze Knilles samen met zijn twee broers de Waal hebben gegraven. Ze gooiden het zand op een hoop en zo ontstond de Wageningse Berg.Toen Knilles op een keer zijn klomp vol met zand kreeg, moest die natuurlijk even leeggegooid worden. Hierdoor ontstond toen het heuveltje waar nu de mooie Valburgse molen op staat. Volgens de legende staat ook de hervormde kerk van Valburg op een heuvel, die daar vroeger door dezelfde reuzen werd neergegooid.
En daar bij Knilles is ook de teamfoto gemaakt:
De kerk en de molen zijn twee blikvangers in het Betuwse dorpje. De kerk was trouwens 4 jaar geleden meer dan alleen een blikvanger...
De kerk is gebouwd op de resten van een oude Romeinse tempel.
De molen luistert naar de prachtige naam "Nieuw Leven". Deze ligt aan de rand van het dorp en werd in 1750 gebouwd. Het jaartal in de kapbalken vermeldt 1643, maar dat is vermoedelijk nog afkomstig van de rosmolen die daar voordien stond.
Valburg werd in WO II bekend door de Valburg Conferentie waarin tot opgave van de operatie Market Garden werd besloten. Meer daarover lees je op de prachtige website www.boic.nl van het Betuws Oorlogs Informatie Centrum. 
23 augustus is Valburg aan de beurt! We staan op het Molenhoekplein
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!