Nieuws

Gemeente Ede: helft onruststokers Veldhuizen komt van buitenaf

De helft van de veroorzakers van de ongeregeldheden in Veldhuizen in Ede komt niet uit de wijk zelf. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Ede in een notitie aan de raad. © Autobranden in Veldhuizen / Archief
EDE - De helft van de veroorzakers van de ongeregeldheden in Veldhuizen in Ede komt niet uit de wijk zelf. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Ede in een notitie aan de raad.
Ook zegt het college dat de groep die de meeste problemen veroorzaakt moeilijk te bereiken is. De memo aan de raad volgt na de onrustige weken waarin veel auto's in brand werden gestoken.
Waar de relschoppers wel vandaan komen is niet bekend. In de wijk geldt sinds begin mei een samenscholingsverbod. Eind mei waren daar tien mensen voor aangehouden.

'Het ging juist beter in de wijk'

In de notitie van de gemeente staat dat het voor de ongeregeldheden juist beter ging in de wijk. Volgens de leefbaarheidsmeter van de gemeente vond 36 procent van de ondervraagden in 2015 dat de wijk vooruit is gegaan, 18 procent vond dat de wijk achteruit is gegaan. Het gaat om inwoners van de wijk Veldhuizen A die zijn ondervraagd.
Een citaat uit de notitie: 
Vaak stappen vooruit, soms is er een stap terug. De branden van de eerste twee weken van mei hebben de wijk teruggeworpen. Bewoners maken zich weer zorgen over de situatie van de wijk. Het beeld dat media hebben geschetst van de wijk heeft daartoe bijgedragen.

Extern onderzoek

Het college durft in het rapport niet te beloven dat zulke ongeregeldheden niet meer gebeuren. 'Ede is inmiddels een gemeente met 112.000 inwoners, bij dergelijke omvang ontstaat 'grootstedelijke problematiek.'' Maar er is wel vertrouwen dat het beter kan worden in Ede dankzij 'het huidige pakket aan maatregelen'.
Wel laat de gemeente nog een onafhankelijk onderzoek doen naar het beleid van de afgelopen jaren. Dat onderzoek moet na de zomer klaar zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!