Nieuws

Gemeente Lochem weigert helpende hand, Achterhoek FM stopt ermee

Lokale omroep Achterhoek FM in Vorden stopt ermee. Het water stond het bestuur al lange tijd aan de lippen. Een weigering van de gemeente Lochem om extra geld beschikbaar te stellen, is de druppel die de emmer doet overlopen.
VORDEN - Lokale omroep Achterhoek FM in Vorden stopt ermee. Het water stond het bestuur al lange tijd aan de lippen. Een weigering van de gemeente Lochem om extra geld beschikbaar te stellen, is de druppel die de emmer doet overlopen.
Achterhoek FM is gestruikeld over dalende reclame-inkomsten. Vorig jaar hengelde de omroep volgens gemeentelijke stukken slechts 1140 euro binnen. Verder daalden inkomsten uit andere activiteiten.
Sinds 2010 kreeg de omroep jaarlijks 9.000 euro van de gemeente Lochem. Nu Lochem weigert extra geld beschikbaar te stellen, houdt het bestuur het voor gezien. Zondag is de laatste uitzending. Om 13.00 uur verstomt het geluid van Achterhoek FM definitief.

Zendmachtiging tot 2020

De lokale omroep kreeg vorig jaar nog een zendmachtiging van het Commissariaat voor de Media tot 2020. In december meldde de lokale zender in een kritieke financiële situatie te verkeren. Voor dit jaar was 9.000 extra euro nodig en in 2017 6.000 euro extra.
Een raadsmeerderheid (17 tegen 6 stemmen) weigerde vorige week de noodkreet van Achterhoek FM positief te beantwoorden. Alleen de PvdA en GroenLinks zijn bereid de omroep uit Vorden uit de brand te helpen.
Een van de vrijwilligers bij Achterhoek FM is Dick Klein Geltink uit Lochem. Hij bevestigt dat zondag de laatste uitzending is vanuit de studio aan de Wiersserbroekweg in Vorden. 'Ik vind het jammer dat de stekker eruit gaat. Ik heb het een jaar of achttien gedaan. Ik heb alles gedaan hier.'

Oorsprong

Streekradio Achterhoek FM begon in 1992 als de Vordense Lokale Omroep. Drie jaar later veranderde naam in Streekradio Achterhoek FM. Sinds januari 2005 was Achterhoek FM ook via internet te beluisteren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!