Nieuws

Tjallingii bedankt heel Gelderland voor geniale Giro-start

ARNHEM - Maarten Tjallingii kijkt met veel voldoening terug op zijn laatste grote ronde als wielrenner.
De 38-jarige reed een opvallende Giro d'Italia, waarin hij veelvuldig in de aanval was.
Hij keerde maandag terug en zat dinsdag al in de studio van Radio Gelderland. "Ik voel het nog wel in de benen. Maar de start hier in Gelderland was echt geniaal. Ik ben heel Arnhem en heel Gelderland dankbaar voor het aanmoedigen. Het was fantastisch om de blauwe bergtrui te veroveren bovenop mijn Posbank. En schitterend hoe iedereen helemaal los ging toen ik met die blauwe trui op het podium stond in Arnhem."
Ex-wielrenner Aart Vierhouten uit Ermelo, ook te gast in de studio, vindt de 13 miljoen euro die is geïnvesteerd in de start van de Giro verantwoord. "Ja, dit was het meer dan waard. Ook door Maarten en later die ploeg die het overneemt, maar Tom Dumoulin heeft hier ook de tijdrit gewonnen en het roze gepakt. De sport leeft weer en de Nederlandse wielrenners doen nu echt mee op het hoogste podium."
Steven Kruijswijk in de sneeuw in de roze leiderstrui (foto ANP)
Steven Kruiswijk had het succes kunnen vervolmaken, maar hij raakte na een valpartij in de sneeuw de roze trui kwijt. Zijn ploeggenoot Tjallingii is daar nu heel nuchter over. "Dit is topsport, de winst is pas echt binnen als je met die trui in Turijn over de finish rijdt. Maar de teleurstelling was enorm. Ik was fysiek en emotioneel echt kapot na die dag. Ik dacht dat hij niet meer zou starten met een ribbreuk. Ik was verbaasd dat hij toch weer op de fiets stapte."
De wielrenner stopt over drie weken en begint dan het bedrijf Mii-coaching. "Ik ga me daar onder meer bezig houden met succes-coaching. Wielrennen was mijn werk geworden en dat klopte niet. Toen ben ik teruggegaan naar wat ik er echt leuk aan vond, namelijk met mijn neus in de wind rijden. En lekker aanvallen. Zoals ik dat hier in Gelderland heb gedaan. Mii-coaching gaat mentale training bieden, voor topsporters, maar ook voor normale mensen. En persoonlijke ontwikkeling. Ook voor mensen die hun leven wat minder vlak willen. Het hoeft geen Efteling worden, maar vanuit de metaforen van de topsport zit ook een normaal leven in elkaar met hoogtepunten en decepties. Net zoals in de laatste Giro."
"Ik heb zin om te stoppen. Dat klinkt misschien raar, maar ik heb er weloverwogen over nagedacht. Ik ben een liefhebber van de sport en ga het missen. Ik ga wel een wedstrijd op de mountainbike rijden in Noorwegen, maar voor mijn plezier. En ik moet ook aftrainen."
Aart Vierhouten had het wel moeilijk na het stoppen. "Ik verlangde in het eerste jaar wel naar een rugnummer en een helm. Die adrenaline voelen van met zestig kilometer per uur door de stad heen knallen. Dat gevoel komt nooit meer terug."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!