Nieuws

Eerherstel voor 'laagste van het laagste' volk in Nijmegen

NIJMEGEN - Ze sjouwden op hun schouders met vrachten tot wel 80 kg en kregen slecht betaald. De kaaisjouwers die vooral tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog de schepen aan de Nijmeegse Waalkade losten. Op die Waalkade komt nu een meer dan levensgroot beeld ter nagedachtenis aan de zogenoemde kaaisjouwer.
Beeldend kunstenaar Margriet Hovens meet met een soort passer het voorhoofd van haar model en vermenigvuldigt de maten. Want het beeld van de kaaisjouwer wordt meer dan levensgroot: tussen de 2,5 en 3 meter hoog.

Norse kop

Het model Frank Brink laat het allemaal rustig over zich heen komen. Een beetje stoïcijns zelfs of minder aardig gezegd: met een norse blik. Frank Brink: 'Het is wel confronterend om je eigen kop zo in 3D te zien. Mensen zeggen vaak dat ik wat stuurs kijk.' Precies de blik waarom Margriet Hovens juist Frank uitkoos als model voor de kaaisjouwer.

Ruwe bolster, blanke pit

Het beeld komt er op initiatief van het centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei dat eerder een tentoonstelling organiseerde over het leven van de kaaisjouwers. Margriet Bovens kijkt hoofdschuddend in het bijbehorende boekje dat schipperszoon Frank Antonie van Alphen maakte over de kaaisjouwer. 'Die kaaisjouwers konden niets anders aanbieden dan hun lichaamskracht en werden eigenlijk als lastdieren gebruikt.' De mannen verdienden slecht, als er al genoeg werk was. Ze leefden onder erbarmelijke omstandigheden in de Benedenstad. Margriet Hovens: 'Ze dronken nogal flink en hielden wel van een potje knokken. Eigenlijk werden ze gezien als het laagste van het laagste volk.'

Eerherstel

Geboren en getogen Nijmegenaar Frank Brink kent de verhalen van de Benedenstad waar de kaaisjouwers tot in de jaren zestig woonden, nog wel. 'Daar moest je eigenlijk niet komen, want daar woonde het asociale volk zei men dan.' Toch doet alleen dat aspect van de kaaisjouwers zeer tekort aan het werk dat zij verrichten vindt beeldend kunstenaar Margriet Hovens. 'Deze mensen hebben letterlijk bijgedragen aan de groeiende welvaart van de stad. Alleen ze hebben er zelf niet van mee geprofiteerd. Dit beeld is dus eigenlijk een eerherstel.'

Crowdfunding

Wanneer het beeld van aluminium er precies komt is nog niet duidelijk. Eerst moet er via crowdfunding nog zo'n 30.000 euro op tafel komen. De organisatie hoopt dat bedrag dit jaar nog bij elkaar te hebben. In 2017 komt het beeld dan op de Waalkade. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!