Nieuws

Heerlijk zo'n e-bike, alleen die accu hè?

Opmerkingen als 'niets aan de hand' en 'wat een miskleun'. Veel lezers op onze Facebookpagina reageren op een oproep van Omroep Gelderland om ervaringen met accu's van e-bikes te delen. 'Wie een dure fiets koopt, koopt per definitie niet een betere accu', zegt de Fietsersbond. © ANP
ARNHEM - Opmerkingen als 'niets aan de hand' en 'wat een miskleun'. Veel lezers op onze Facebookpagina reageren op een oproep van Omroep Gelderland om ervaringen met accu's van e-bikes te delen. 'Wie een dure fiets koopt, koopt per definitie niet een betere accu', zegt de Fietsersbond.
Omroep Gelderland peilde de meningen over de accu's van elektrische fietsen na een bericht in onder meer de Gelderlander. En die zijn wisselend.
'Wij fietsen al 6 jaar op een e-bike zonder problemen, accu 's kunnen slecht tegen kou, dus in de winter gaan de accu's eruit als het vriest en we gebruiken de accu alleen als we de fiets gebruiken. We hebben een Giant met twee accu's per fiets', meldt Arie Stronks uit Aalten.

'Zeker 8 jaar met mijn fiets van de Hema'

Marijke Cobussen - van Kolck uit Nijmegen heeft nog langer met een accu gedaan. 'Heb zeker 8 jaar gefietst met mijn e-bike van de Hema en nooit problemen met de accu gehad.' Toch heeft ze een minpuntje: de batterij kon niet van de fiets af. 'De accu moest op het laatst wel vaker opgeladen worden. Ik heb nu 1 jaar 'n Gazelle, hoop dat hij net zo lang meegaat.'
'Hier 2 Cortina e-bikes. Heerlijk, geen problemen ermee', reageert Daniëlle Kwakkel. Haar fietsleverancier in Wapenveld gaf goede voorlichting en het advies om in de winter de accu verwarmd te houden en binnenshuis op te laden.
Anke Groenewoud beaamt de klachten in de krant. 'Het klopt wel. Ik kreeg na 3 jaar een probleem met mijn fiets. Het kwam op zoveel kosten dat ik maar een nieuwe heb gekocht.' En Yvonne Schuit-Dingjan merkt op: 'De mijne heeft het ook geen 4 jaar volgehouden, en zonder waarschuwing ineens kapot.'

'Tweede accu ook al naar de kloten'

Appie Looman uit Vorden is er klaar mee: 'Ik heb nou de tweede accu van Gazelle en die is ook al naar de kloten.'
Kees Bakker alias TestKees van de Fietsersbond raadt mensen aan zich goed te laten informeren voor ze een e-bike aanschaffen. 'Vraag hoelang een accu meegaat', adviseert Bakker, 'en hoelang je garantie op de accu hebt. Het is vaak mogelijk om de garantie op de accu te verlengen, die koop je er dan bij.'
De prijs van de e-bike zegt volgens Bakker niets over de kwaliteit van de accu. Wel zijn er volgens hem enkele overeenkomsten. Hij zegt:
  • 'Accu's kunnen er slecht tegen als je ze leeg wegzet'
  • 'Laad een accu niet op in een koude ruimte'
  • 'Een accu die niet vaak wordt gebruikt gaat niet langer mee dan een accu die wel vaak wordt gebruikt'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!