Nieuws

Dwaallichten (zonder licht) in Apeldoorn moeten kinderen in het verkeer gaan helpen

APELDOORN - Vandaag en morgen worden de laatste vier bronzen beelden geplaatst die kinderen in de wijk Orden in Apeldoorn moeten helpen in het verkeer.
Het kunstproject 'De Dwaallichten van Orden' bestaat uit een beeldenfamilie van in totaal zeven beelden. Ze zijn allemaal ontworpen en gemaakt door kunstenaar Margot Berkman.
De kunstwerken staan op drukke verkeerspunten om kinderen te waarschuwen alert te zijn op deze zeven locaties. Bij een dwaallicht verwacht je natuurlijk een lampje, maar dat ontbreekt vanwege de kosten. 
Volgens Natasja Kraft van Markant, centrum voor Kunsteducatie Apeldoorn ontbreekt een lichtje omdat de gemeente Apeldoorn geen geld daarvoor wilde neerleggen. In de gemeente zijn al andere kunstobjecten met licht en de onderhoudskosten daarvan zijn hoog, aldus Kraft. 
Natasja Kraft vertelde maandagochtend over het project op Radio Gelderland:
De verschillende verkeersplekken waar de beelden van het kunstproject 'De Dwaallichten van Orden' te zien zijn, werden door kinderen zelf uitgekozen. Kinderen vinden deze verkeersknooppunten gevaarlijk zegt Kraft.

Beelden zonder licht op zeven plekken te zien

Deze week staan alle bronzen beelden op hun plek. In de Asselsestraat en aan de Eburonenstraat waren er al twee te zien. De beelden moeten volgens de maker dienen als referentiepunten.
Zo hoopt kunstenaar Berkman met het kunstproject te bereiken dat kinderen bij het zien van het beeld denken aan aan de verkeerssituatie. Berkman: 'Kijk hier sta ik , let op!' dat is wat ik hoop dat kinderen gaan denken. 'Ga niet dwalen wees alert en kies dan de goede richting' voegt Natascha Kraft van het kunstproject toe. In tegenstelling tot wat je zou verwachten sturen de beelden van het 'Dwaallichten' project je juist de goede richting op in plaats van het dwaalspoor.

Beeld staat symbool voor 'Dwaallicht'

Een dwaallicht is zo schrijft Wikipedia in het volksgeloof een blauwachtig lichtje boven moerassen, poelen en kerkhoven. In diverse volksverhalen komen dwaallichten voor zo ook in de Veluwse sage van 'Het Ruitergat'.
Dit verhaal dient als inspiratiebron voor de kunstenaar Margot Berkman. Het verhaal gaat over een ruiter die in Hoog Soeren door één blauw lichtje richting het moeras in Wenum Wiesel wordt gelokt en uiteindelijk zal sterven.
In dit kunstproject zorgen de beelden er juist voor dat de kinderen niet gaan dwalen maar de goede richting kiezen herhaalt Kraft. Het zijn zoals Kraft schetst juist positieve dwaallichten. De kunstenares wilde graag lichten in het kunstobject maar de gemeente vond dat te duur. Daarom zijn het beelden zonder lichten.

Gemeente Apeldoorn gaf opdracht voor kunstproject

Volgens Natascha Kraft van het centrum voor Kunsteducatie Apeldoorn wilde de gemeente graag iets doen om aandacht te vragen voor verkeersproblemen rondom scholen. De gemeente Apeldoorn gaf dan ook Markant de opdracht om samen met alle partners kunst in de wijk te realiseren binnen dit thema.
Kinderen van de vijf basisscholen hebben meegewerkt aan het project. De kinderen van de hoogste groepen adopteren ook een beeld, dat betekent onder meer dat ze het kunstwerk schoonmaken en onderhouden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!