Nieuws

Rechter tikt Bronckhorst op de vingers, huis is niet schoon

De gemeente Bronckhorst moet van de rechtbank opnieuw haar huiswerk gaan doen. Bronckhorst heeft de 70-jarige Jan van Ark uit Vorden volgens de rechtbank ten onrechte gekort op zijn uren huishoudelijke hulp.
ARNHEM - De gemeente Bronckhorst moet van de rechtbank opnieuw haar huiswerk gaan doen. Bronckhorst heeft de 70-jarige Jan van Ark uit Vorden volgens de rechtbank ten onrechte gekort op zijn uren huishoudelijke hulp.
door Judith Spanjers
Volgens de rechtbank is het huis van Van Ark niet schoon en leefbaar zoals de gemeente stelt. Ook is niet duidelijk aan welke eisen een schoon en leefbaar huis moet voldoen. Volgens de rechtbank heeft de gemeente onvoldoende onderbouwd waarom Van Ark sinds vorig jaar twee uur hulp minder per week krijgt. Van Ark krijgt daarom vanaf nu weer vier uur hulp, zoals hij daarvoor ook kreeg.
Het besluit is onder andere genomen aan de hand van de uitspraak van de hoogste rechter vorige week. De Centrale Raad van Beroep stelde toen vast dat een gemeente die resultaatgericht werkt, concreet moet zijn hoe het resultaat van een 'schoon en leefbaar huis wordt bereikt.
Gisteren verklaarde Bronckhorst in een soortgelijke rechtszaak nog dat de gemeente concreet genoeg is door de aanwezige ondersteuningsplannen waarin staat hoe vaak welke hulp wordt geboden. De rechtbank is het daar niet mee eens. Een huis is niet schoon, omdat een keukenblad schoon is en als er nauwelijks stof wordt aangetroffen. Volgens de rechter moet bij het controleren van het resultaat ook gekeken worden naar de vraag of de cliënt zichzelf kan redden.  

Hulp maakte vrijwillig schoon

Van Ark is rolstoelafhankelijk en heeft diverse gezondheidsproblemen. Eind 2014 kwam de gemeente bij hem langs om opnieuw te bepalen hoeveel huishoudelijke hulp hij zou krijgen in een zogenoemd keukentafelgesprek. 'De mevrouw heeft vanaf de bank in de kamer bepaald dat dat nog maar twee uur zou zijn. De rest van het huis heeft ze nooit gezien', aldus Van Ark. Omdat zijn huishoudelijke hulp het niet voor elkaar kreeg om het werk in twee uur te doen, heeft ze het afgelopen jaar de andere twee uur in haar eigen tijd gedaan. Van Ark wil dat deze kosten nu alsnog vergoed worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!