Nieuws

Apeldoorn: Aantal wagons met gevaarlijke stoffen door centrum buitensporig

APELDOORN - Het aantal spoorwagons met brandbaar gas dat Apeldoorn jaarlijks passeert, is buitensporig hoog. Dat zegt de gemeente Apeldoorn in reactie op cijfers, die de NOS gisteren naar buiten bracht over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.
Uit die cijfers blijkt dat er in negen maanden tijd 1900 wagons met brandbaar gas over het traject Amersfoort-Apeldoorn reden, terwijl er een limiet van 10 wagons per jaar is afgesproken. Die afspraak is vorig jaar april ingegaan.
Veel goederentreinen, die normaal gesproken over de Betuweroute rijden, worden nu omgeleid. Dat heeft te maken met werkzaamheden aan het spoor in Duitsland, vlak over de grens bij Zevenaar. Daardoor worden de vastgestelde limieten overschreden, geeft ook staatssecretaris Dijksma toe in een brief aan de Tweede Kamer. Zij vindt dat de overschrijdingen moeten worden teruggedrongen.

Brief

De gemeente Apeldoorn is vorige week samen met een aantal andere gemeenten en de provincies Gelderland en Overijssel geïnformeerd over de overschrijdingen, maar toen zijn er geen concrete cijfers genoemd. De,provincie Overijssel gaat namens de Gelderse gemeenten langs het spoor tussen Amersfoort en Deventer en de provincie Gelderland een brief aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu schrijven, waarin wordt benadrukt dat de betrokken overheden vooraf geïnformeerd willen worden over overschrijdingen in het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. 
Ook mensen die langs het spoor wonen zijn geschrokken van de hoge aantallen. Harriët Schukken, aanwonende: "Het viel mij al op dat er véél meer treinen rijden dan eerst. Vooral veel goederentreinen. Ik vind het echt geen fijn gevoel dat er zoveel gevaarlijke stoffen bij ons voor de deur langs gaan."

Vragen

D66 in Apeldoorn heeft al vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de overschrijdingen op het spoor. De partij wil met name weten wat de risico's zijn voor de omwonenden van het spoor in Apeldoorn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!