Nieuws

Taxus gebruikt voor chemotherapie; steeds meer taxus ingezameld in Gelderland

ZEDDAM - Er wordt steeds meer taxus ingezameld in Gelderland. Vanaf dit weekend rijdt de taxustaxi weer rond om bij particulieren en groenbedrijven het knipsel van de struiken op te halen.
Uit taxus kan namelijk taxol worden gewonnen en deze stof wordt weer gebruikt bij de bestrijding van kanker. Ook gemeenten en afvalophaalbedrijven doen steeds meer mee met de inzameling.
Chauffeur Jan Spijkers rijdt sinds twee jaar op de Taxustaxi. Vandaag maakt hij zijn ronde door de Achterhoek: 'Ik doe dit vooral omdat ik op deze manier ook iets terug kan doen voor de maatschappij. Ikzelf heb in mijn familie twee mensen die aan kanker zijn overleden. Van huis uit ben ik bedrijfseconoom. Het gaat goed met de Taxustaxi. Vorig jaar reden we met 5 of 6 auto's. Dit jaar met zeker 18 tot 20 auto's.'

Promillage taxol

Overigens is de inzameling dit jaar wat later van start gegaan. Door het koude weer bleef de groei van de taxus achter en was het promillage Taxol eerst nog onvoldoende aanwezig in de naalden. Vanaf nu is de hoeveelheid wel voldoende.