Nieuws

Dierenactivisten willen komende nacht inbreken in veestallen

Dierenactivisten kondigen aan om komende nacht in te breken in veestallen. CDA-kamerlid Jaco Geurts uit Voorthuizen is geschrokken en heeft, met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, het ministerie van veiligheid gevraagd om maatregelen te nemen. 'Er moet actie worden ondernomen om deze inbraken te voorkomen, anders gebeuren er ongelukken', waarschuwt Geurts. © archief
ARNHEM - Dierenactivisten kondigen aan om komende nacht in te breken in veestallen. CDA-kamerlid Jaco Geurts uit Voorthuizen is geschrokken en heeft, met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, het ministerie van veiligheid gevraagd om maatregelen te nemen. 'Er moet actie worden ondernomen om deze inbraken te voorkomen, anders gebeuren er ongelukken', waarschuwt Geurts.
Het gaat om de groep met de naam 269live The Netherlands. De groep kondigt aan om live op Facebook uit te zenden om zo te laten zien wat er in de varkensstallen gebeurt. 

'Politie moet extra surveilleren'

Waar ze precies gaan inbreken, is niet duidelijk. 'Er is natuurlijk een concentratie varkensboeren in de Achterhoek en de Gelderse Vallei', zegt het Tweede Kamerlid. Hij hoopt dat de minister de politie oproept om extra te surveilleren in het buitengebied en alert te reageren op eventuele telefoontjes van boeren die merken dat er mensen op hun erf zijn.

'Niet goed voor dierenwelzijn'

Geurts is bang dat er flinke onrust in de stallen kan uitbreken, als er rond middernacht mensen binnen komen. 'Dat is voor het dierenwelzijn niet goed. Er liggen bijvoorbeeld zwangere zeugen en er is kans op insleep van ziektes.'

Oproep: wees alert en waakzaam

Ook de agrarische organisaties LTO Varkenshouderij en NVV zijn bezorgd en roepen hun leden op om alert en waakzaam te zijn. Ze raden aan om de stallen af te sluiten en waar mogelijk extra te beveiligen. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!