Nieuws

Outlet Zevenaar zorgt voor faillissementen en leegstand, zegt brancheorganisatie

ZEVENAAR - Zevenaar Fashion Outlet is een grote bedreiging voor het winkellandschap in de regio. Dat zegt Rob Soeterboek van INretail, de brancheorganisatie in retail non-food. Hij verwacht dat met name mode-, sport- en schoenenwinkels tot in de verre omtrek het loodje leggen.
Ze kunnen de concurrentie mogelijk niet aan.
Woordvoerder Rob Soeterboek van de brancheorganisatie moet stevig slikken bij de gedachte dat Zevenaar zijn outlet krijgt. Volgens hem krijgen Doesburg, Doetinchem, Arnhem en Nijmegen de komende jaren te maken met faillissementen en leegstand.
Doetinchem noemde de komst van de Zevenaar Fashion Outlet eerder al een historische fout. De Raad van State ging daar echter niet in mee en bepaalde afgelopen week dat de ontwikkelaar, Stable International, zijn plannen voor een outlet langs de A12 mag uitvoeren.

Korting is doodsteek

De brancheorganisatie INretail is bezorgd nu de rechter groen licht heeft gegeven voor een outlet van 15.000 vierkante meter. 'Zevenaar Fashion Outlet zou overjarige partijen moeten verkopen, of kleding waar iets aan mankeert, maar de ervaring leert dat outlets hetzelfde als gewone winkels verkopen.'
De korting die gegeven wordt is volgens Soeterboek de doodsteek voor ondernemers uit de regio die dezelfde merken verkopen.

'Geen toegevoegde waarde'

Volgens Soeterboek heeft de komst van de outlet naar Zevenaar dan ook geen toegevoegde waarde, zoals de gemeente aangeeft. 'Er is sprake van oneerlijke concurrentie waar gemeenten nauwelijks op handhaven.'
De branche-organisatie nam zelf de proef op de som door dezelfde kleding te kopen bij de 'gewone' winkelier en in de outlet. 'Er was geen verschil. Behalve de maat en de prijs', aldus Soeterboek. 'Hetzelfde kledingstuk wordt verkocht in de outlet met hoge korting. Korting die een reguliere ondernemer van de leverancier niet mag bieden.'

Grote leegstand winkels

Soeterboek verwacht een soortgelijke ontwikkeling in het winkellandschap als in Roosendaal, Lelystad en Roermond. Alle drie deze steden hebben een outlet: Rosande, Bataviastad en Designer Outlet Roermond. 
Het stadscentrum van Roosendaal kampt met een leegstand van rond de 13 procent, Lelystad met 16 procent. Bij Roermond dreigde zelfs even 20 procent leegstand. Roosendaal en Lelystad zijn inmiddels ingrijpende plannen aan het maken om het centrum compacter te maken, hetgeen betekent dat winkels daarheen moeten verhuizen. 

'Ervaren ondernemers leggen het loodje'

Soeterboek: 'Er wordt steeds geschermd met het feit dat de outlet in Zevenaar zo'n 400 nieuwe banen oplevert, maar onder de streep zal dat niet zo zijn. Ervaren ondernemers leggen het loodje, in de outlet zal vooral lager geschoold personeel werk vinden.'