Nieuws

Uitzending zondag 29 mei: Sander Janson

In de 7de aflevering bezoekt televisiepresentator Sander Janson met Jan Mali uit Zeddam de Apenheul. Jan gaat deze dag naast een fysieke beperking ook een visuele beperking ervaren. Letterlijk een eye-opener, want hoe zou het zijn om niet meer mobiel te zijn? Sander Janson zegt na afloop: ‘Ik weet niet of ik zo positief in het leven zou kunnen staan’.
ARNHEM - In de 7de aflevering bezoekt televisiepresentator Sander Janson met Jan Mali uit Zeddam de Apenheul. Jan gaat deze dag naast een fysieke beperking ook een visuele beperking ervaren. Letterlijk een eye-opener, want hoe zou het zijn om niet meer mobiel te zijn? Sander Janson zegt na afloop: ‘Ik weet niet of ik zo positief in het leven zou kunnen staan’.

Vrijwilligerswerk

Dagelijks zetten duizenden vrijwilligers zich belangeloos in voor een ‘betere’ maatschappij. Wat is hun drijfveer en motivatie? Is vrijwilligerswerk alleen voor mensen die niet werken? Of valt het prima te combineren naast een baan en een gezin. Je vrijwillig inzetten voor een ander, daar wil je toch ook iets voor terug? In ‘Er kan zoveel meer’ gaan we op zoek naar de antwoorden. 

‘Leugentje om bestwil’

Het belang van het werk van vrijwilligers is natuurlijk het sterkst voelbaar bij mensen die hier gebruik van maken of hier zelfs afhankelijk van zijn.  Wat als wij die rollen nu eens omdraaien en twaalf bekende Nederlanders uitdagen om die afhankelijkheid zelf aan den lijve te ervaren? Om hen zover te krijgen worden zij met een ‘klein leugentje’ naar een locatie verzocht. De BN’er denkt dat hij een dag als vrijwilliger mee gaat met een uitje van de Zonnebloem. Angelique Krüger overvalt hen vervolgens met de bijzondere uitdaging om voor een dag in de huid te kruipen van iemand met een lichamelijke beperking.

BN’ers

Er kan zoveel meer is een opmerkelijk televisieprogramma, waarin presentatrice Angelique Krüger op zoek gaat naar de ‘mens’ achter de vrijwilliger. Twaalf bekende Nederlanders, veelal met Gelderse roots, krijgen de uitdaging voor een bijzonder en uniek experiment.De (nog niets vermoedende) publieke personen die denken een dag als vrijwilliger een dagje uit te gaan beleven zijn onder anderen Chris Tates, Frans Duijts, Hans Kazan, Harm van Edens, Meike de Jong, Chimène van Oosterhout, Ron Link en Tim Coronel.

Beperkingspak en rolstoel

Om die beleving zo realistisch mogelijk te maken, worden de BN’ers voorzien van een ‘beperkingspak’. Dat vermindert de mobiliteit, het gehoor en/of het zichtvermogen. Ook nemen zij de hele dag plaats in een rolstoel.  Eenmaal voorzien van deze handicaps nemen zij deel aan een dagactiviteit van Nationale Vereniging de Zonnebloem. Onder persoonlijke begeleiding van een vrijwilliger en een Zonnebloemdeelnemer met een vergelijkbare lichamelijke beperking, beleven de bekende Nederlanders deze dag beleven.

Verder in deze uitzending:

Vrijwilliger Riet Geluk van Het Passion in Hummelo 
“Time-outvoorziening Het Passion ligt als een baken van rust in het landschap van de Achterhoek. Omgeven door weilanden en geboomte ademt het een sfeer van reflectie en aandacht. Omringd door vrijwilligers vinden de dak- en thuislozen in 4 tot 6 weken tijd nieuwe energie om zinvolle vervolgstappen te overwegen. Hierbij krijgen ze professionele begeleiding om wellicht een stap te maken naar een concreet vervolgtraject. Het Passion is een diaconaal project en afhankelijk van giften en de inzet van vrijwilligers.”
Zondag 29 mei
Uitzending om 18.20 uur (daarna elk uur herhaald)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!