Nieuws

'Gemeente moet boetes uitdelen aan verkeersovertreders en niet de politie'

DOETINCHEM - Als het aan de Doetinchemse wethouder Peter Drenth (Verkeer) ligt, gaan gemeentelijke handhavers binnenkort weer zelf automobilisten op de bon slingeren die te hard rijden of door rood scheuren. Aanleiding is het hoge aantal verkeersovertredingen in zijn gemeente.
'We waren heel benieuwd hoeveel overtredingen er precies in onze gemeente plaatsvonden. Daarom hebben we zeven flitspalen op vier kruisingen neergezet', vertelt Drenth aan Radio Gelderland.
'En wat blijkt? In zeven maanden tijd hebben meer dan 12.000 verkeersdeelnemers harder gereden dan de toegestane snelheid. De snelste van allemaal reed 159 kilometer per uur over een kruispunt waar slechts 50 is toegestaan.'

Boete voor snelheidsovertreding

Op dit moment deelt de politie boetes uit voor overtredingen, zoals te hard rijden of door rood rijden. Door een gebrek aan mensen heeft de handhaving hiervan nauwelijks prioriteit bij de politie, stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eerder.
Drenth ziet daarom ook liever dat de gemeente handhavers inzet om boetes uit te delen. 'Het gaat ons in eerste instantie helemaal niet om het geld, maar om de veiligheid. Vaak vinden de verkeersovertredingen plaats in de buurt van scholen. Door vaker boetes uit te delen, hopen we dat het aantal overtredingen daalt.'

Meer flitspalen

Een andere oplossing zou zijn als het Openbaar Ministerie (OM) meer flitspalen in de gemeente Doetinchem plaatst. Hoewel de door de gemeente geplaatste palen de meer dan 12.000 verkeersovertreders geflitst hebben, heeft deze groep geen boete gekregen.
De flitspalen worden namelijk niet 'erkend' door het OM. Zij bepaalt namelijk waar flitspalen komen en niet een gemeente.

'Noodzaak flitspalen ontbreekt'

Eerder werd bekend dat het OM de afgelopen vijf jaar 760 van de 1400 flitspalen in Nederland heeft verwijderd.  Er is minder noodzaak voor de palen en wegen zijn wegen veiliger geworden.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!