Nieuws

Giga-geitenstal is nu ook onderwerp van discussie in Den Haag

Het plan voor een giga-geitenbedrijf in Rossum houdt nu ook de politiek in Den Haag bezig. De Partij voor de Dieren stelt vragen over de komst van een stal met 5100 geiten. Zo wil de partij weten of er sprake is van belangenverstrengeling, omdat de geitenboer een broer is van de voorzitter van het CDA-bestuur in Maasdriel. © archief
ROSSUM - Het plan voor een giga-geitenbedrijf in Rossum houdt nu ook de politiek in Den Haag bezig. De Partij voor de Dieren stelt vragen over de komst van een stal met 5100 geiten. Zo wil de partij weten of er sprake is van belangenverstrengeling, omdat de geitenboer een broer is van de voorzitter van het CDA-bestuur in Maasdriel.
Alexander van der Schans is de geitenboer die een megastal voor 5100 geiten wil bouwen. Zijn broer Ernst van der Schans is voorzitter van het bestuur van het CDA in Maasdriel. Het CDA zit in het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel.
Tegenover het Brabants Dagblad ontkent het college dat er sprake is van belangenverstrengeling. 
'Soms is er sprake van een directe politieke of familiaire relatie tussen de portefeuillehouder en een inwoner met een verzoek. In dat geval behandelt de burgemeester dat dossier. In het geval van de geitenhouder is er geen sprake van een directe relatie', is de reactie van B&W van Maasdriel in het Brabants Dagblad. 

Zie ook:

Al langere tijd commotie

Er is al langere tijd commotie over de plannen voor de megageitenstal in Rossum. Zo ondertekenden honderden mensen een petitie tegen de komst van het bedrijf. Ook werden 44 bezwaren ingediend.
Verder stelt de provincie Gelderland dat Maasdriel de geurnorm in het bestemmingsplan moet aanpassen. Gebeurt dat niet, dan stemt de provincie niet in met een nieuw bedrijventerrein in de gemeente.
Dan is er nog de politiek in Zaltbommel, die zich zorgen maakt over de gezondheidsrisico's.

Wel of geen gezondheidsrisico's?

Van de GGD Gelderland mag het geitenbedrijf er onder voorwaarden wel komen, maar de voormalig directeur van de GGD Hart van Brabant liet zich kritisch uit over de komst van de geitenhouderij vanwege het risico op Q-koorts. Ook daar wil de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer opheldering over.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!