Nieuws

Inwoners Nijmegen maken zich hard voor beeld van kaaisjouwer

Foto via Facebook
Een groepje Nijmegenaren, verbonden aan De Bastei, maakt werk van een standbeeld voor de hardwerkende kaaisjouwers van vroeger. Dit eerbetoon aan deze mannen, die de schepen aan de Waalkade laadden en losten, moet een opvallende plek krijgen in de Lindenberghaven bij de Waalbrug.
NIJMEGEN - Een groepje Nijmegenaren, verbonden aan De Bastei, maakt werk van een standbeeld voor de hardwerkende kaaisjouwers van vroeger. Dit eerbetoon aan deze mannen, die de schepen aan de Waalkade laadden en losten, moet een opvallende plek krijgen in de Lindenberghaven bij de Waalbrug.
Het beeld is niet alleen bedoeld als eerherstel voor de kaaisjouwer die tussen de twee wereldoorlogen letterlijk de rijkdom van Nijmegen de stad indroeg, maar ook een herinnering aan het rijke scheepvaartverleden van Nijmegen.
Wethouder Velthuis krijgt vrijdag in het stadhuis een eerste miniatuur van het kaaisjouwer standbeeld. Daarmee wordt dan om 10.00 uur het startschot gegeven voor de crowdfundactie.

Aluminium beeld van 2,5 meter

Het ontwerp voor het beeld is er al, van de hand van de Nijmeegse beeldhouwer Margriet Hovens. Nu het geld nog. Naast subsidies en giften doet de initiatiefgroep een beroep op de Nijmegenaren.
Via crowdfunding moet ruim 30.000 euro op tafel komen. Met dat geld kan het aluminium beeld van zeker 2,5 meter groot gegoten worden en op zijn plaats gezet.