Nieuws

Jonge Gelderse filmmakers maken documentaire over seksueel misbruik

Twee Gelderse studenten, de 21-jarige Anne van Riel uit Malden en de 22-jarige Jessica Buijs uit Ede, hebben een documentaire gemaakt over seksueel misbruik. © screenshot trailer documentaire ‘Breekbaar als glas’
EDE - Twee Gelderse studenten, de 21-jarige Anne van Riel uit Malden en de 22-jarige Jessica Buijs uit Ede, hebben een documentaire gemaakt over seksueel misbruik.
De documentaire ‘Breekbaar als glas’ vertelt het verhaal van de 70-jarige glaskunstenaar Frans Houben, die dertien jaar in een rooms-katholiek jongensinternaat seksueel is misbruikt. De film van de Gelderse studenten legt met name de gevolgen van het misbruik vast.

Hoe blijf je positief na seksueel misbruik?

Frans had elke dag te maken met mentaal, fysiek en seksueel misbruik door de paters, die voor hem hadden moeten zorgen.
Nu zijn de rollen omgedraaid. Frans is uitgegroeid tot een succesvol glaskunstenaar, met de kerk als één van zijn grote opdrachtgevers. Hij creëert grote glaskunstwerken om zo zijn verleden een plek te geven.
Trailer van de documentaire ‘Breekbaar als glas’

Geld via crowdfundactie

Anne van Riel en Jessica Buijs kwamen via een stage bij Omroep Gelderland in contact met Frans. Zij besloten om het levensverhaal van Frans op film vast te leggen. Dankzij een crowdfundactie wisten de studenten de documentaire te financieren.

Première in Utrecht

De muziek is speciaal voor deze film geschreven en gemaakt door Roos Blufpand en Daan Jansen. De documentaire gaat op 5 juni in première tijdens het CampusDoc filmfestival in Utrecht.
Luister hier naar het gesprek met Anne van Riel en Jessica Buijs op Radio Gelderland.