Nieuws

Gevaarlijke atletiekbaan Wijchen mag niet meer worden gebruikt

WIJCHEN - De atletiekbaan in Wijchen is er zo slecht aan toe dat twee lanen buiten bedrijf zijn gesteld om ongelukken te voorkomen. De baan voldoet niet aan de sporttechnische eisen en is door de Atletiekunie afgekeurd voor competitiewedstrijden.
Het college van B en W van Wijchen wil nu 294.000 euro reserveren voor het geval dat de hele baan opnieuw moet worden gelegd. 
In 2015 is er nog voor 20.000 euro herstelwerk gedaan aan de toplaag, maar nu blijkt dat die laag op andere plaatsen loslaat. Ook voldoet de tussenlaag niet.

Onvoorzienbaar, onvermijdbaar en onuitstelbaar

Het college zegt dat de renovatie van de baan 'onvoorzienbaar, onvermijdbaar en onuitstelbaar' is en daarom wordt er deze zomer al mee begonnen. 
De baan is pas 12 jaar oud. Bij de aanleg ervan hield de gemeente rekening met een afschrijvingstermijn van 25 jaar. Toch heeft het volgens de juristen van de gemeente geen zin om een claim in te dienen bij de aannemer, omdat de garantietermijn van vijf jaar is verstreken.

Deel van de clubs ook betaald door gemeente

Het college wil ook 98.000 extra storten in het fonds Renovatie Sport Accomodaties. Dit is een derde deel van het bedrag dat nodig is voor de renovatie.
Eigenlijk zou dit deel betaald moeten worden door de sportclubs die sinds 2013 ook geld storten in het fonds. Maar omdat deze kosten onvoorzien waren, vindt Wijchen het niet redelijk om de clubs daar de rekening voor te sturen. 
Geluk bij een ongeluk voor de gemeente is dat de begroting van 2015 een overschot te zien was van bijna 1,7 miljoen euro. Uit dat geld wordt die extra ton betaald.