Nieuws

Buurt Wijchen wilde heel graag verkeersdrempels, maar nu ze er liggen is het ook niet goed

WIJCHEN - Ze vroegen al heel lang om verkeersdrempels, de bewoners van de wijk Kerkeveld in Wijchen. Ze waren het zat dat er dagelijks veel te hard wordt gereden door hun straat. Uiteindelijk zijn de drempels aangelegd, maar nu is de buurt nog niet tevreden. Waarom? De drempels zijn te hoog.
Verkeer en de Wijchense wijk Kerkeveld, het blijft een lastige combinatie. Al vanaf het begin van de aanleg van de wijk klagen de bewoners die vlak bij de enige ontsluitingsweg wonen over de drukte.
Bovendien zijn de wegen die het verkeer naar de achterliggende huizen moeten leiden (De Meren en Diemerwei) oorspronkelijk ingericht als 50km/u wegen. 

'Ze reden soms wel 70!'

Bewoners werden gek van automobilisten die met hoge snelheid voorbij raasden. Daarom werd besloten om er een 30km/u weg van te maken. Maar niet veel automobilisten hielden zich aan die snelheid. Een bewoner uit de Diemerwei: 'Ze haalden soms wel snelheden van 70 kilometer per uur! Terwijl hier om de hoek een basisschool staat.'

In het donker  stuiterend over de drempels

Een deel van de bewoners wil het liefst een tweede ontsluitingsweg zodat niet al het verkeer over De Meren en Diemerwei hoeft te rijden. Maar dat is er tot nu toe nooit van gekomen, mede omdat andere bewoners dáár nou juist weer niet op zitten te wachten.
Een werkgroep kwam in 2014 wel overeen dat er bij De Meren drempels zouden komen en zo geschiedde. Vlak voor de kerst in 2014 kwamen er drempels.
Dat liep niet zo soepel. De drempels waren niet goed aangekondigd. 'En ze waren zo steil en hoog dat de bewoners er in het donker overheen stuiterden,' vertelt Irma Kroeze van Leefbaarheid Kerkeveld. De drempels werden weggehaald en vervangen door wegversmallingen.

Weinig geleerd van de vorige keer

Kroeze: 'Je zou zeggen dat de gemeente daar wel van geleerd heeft en nu gebeurt hetzelfde.' Want ook de drempels die vorige week zijn aangelegd op de Diemerwei zijn zo steil dat je als automobilist met 10 kilometer per uur al een behoorlijke klap te verwerken krijgt.
De meeste mensen omzeilen de drempels dan ook door er half over de fietsstrook, half over de parkeerstrook omheen te rijden. Ook een auto van de gemeente Wijchen doet het dinsdagmiddag op die manier. 'Sommige mensen rijden zelfs over het gras om de drempels te omzeilen' aldus een buurtbewoner. Ondertussen ontploft van Facebookpagina van de Leefbaarheidsgroep Kerkeveld bijna naar aanleiding van deze nieuwe drempels.

Wet van Murphy

Verantwoordelijk wethouder Paul Loermans baalt er flink van: 'Het lijkt wel de wet van Murphy dat het net dáár weer mis moet gaan.' De wethouder weet niet hoe de fout is ontstaan, maar neemt alle verantwoordelijkheid op zich. Hij heeft nu gezegd dat de drempels voorlopig worden verwijderd.
Overigens is het niet de eerste keer dat er onder de wethouder iets misgaat op verkeersgebied. In 2014 werden de vluchtheuvels knalroze door een communicatiefout tussen de gemeente en de leverancier van de verf. Dat leverde in 2015 in elk geval nog de volgende carnavalskraker op: 

Niet bij de HEMA

Maar het probleem van de verkeersdrempels is minder grappig, vindt de wethouder. 'Die drempels kun je niet zo even bij de HEMA halen, die moeten gemaakt worden.'
Irma Kroeze baalt vooral dat door 'dit soort blunders' de buurtbewoners tegen elkaar opgezet worden. 'Bewoners van achterin de wijk worden zijn er boos over dat er door de acties van anderen nu dit soort drempels liggen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!