Nieuws

Zijn de handtekeningen tegen de hobbyjacht in Gelderland voor niks opgehaald?

Foto ANP
Provinciale Staten van Gelderland willen het burgerinitiatief 'Stop de hobbyjacht' ongeldig verklaren. Dat staat in een voorstel waarover woensdag wordt gestemd.
ARNHEM - Provinciale Staten van Gelderland willen het burgerinitiatief 'Stop de hobbyjacht' ongeldig verklaren. Dat staat in een voorstel waarover woensdag wordt gestemd.
De indieners willen de provincie ervan overtuigen dat de plezierjacht op vijf verschillende diersoorten gestopt moet worden. Het gaat om de jacht op houtduif, haas, konijn, fazant en wilde eend.
Dat staat los van de jacht op onder andere herten en zwijnen. Die worden bejaagd om te zorgen dat er niet te veel dieren komen, en om de schade die de dieren veroorzaken te beperken.

Geen taak van provincie

Maar Provinciale Staten zegt: wij gaan hier niet over. De staatssecretaris bepaalt op welke dieren gejaagd mag worden. De provincie kan wel een periode de jacht verbieden. Dat kan bijvoorbeeld bij een hele strenge winter, als dieren in het wild het moeilijk hebben.
Overigens denken niet alle provincies hier hetzelfde over, want 'Stop de hobbyjacht' is bij meerdere provincies ingediend. Het burgerinitiatief is door Provinciale Staten van Limburg aangenomen. En in Zuid-Holland en in Overijssel is het voorstel geldig verklaard, maar moet er nog wel over gestemd worden.

Teleurgesteld

De indieners zijn teleurgesteld, en begrijpen niet waarom het burgerinitiatief in andere provincies gewoon wordt behandeld en in Gelderland ongeldig wordt verklaard. Aan het benodigd aantal handtekeningen ligt het in ieder geval niet: er zijn meer dan 2200 handtekeningen opgehaald, waarvan ruim 1800 van mensen in Gelderland wonen.
'Stop de hobbyjacht' is het tiende burgerinitiatief dat bij de Provincie Gelderland is ingediend. Van de andere 9 zijn er drie ingetrokken. Geen van de initiatieven heeft het gehaald.