Nieuws

Pomona-voetveer tussen Tiel en Wamel wéér uit de vaart

Voetveer Pomona tussen Tiel en Wamel, is tijdelijk uit de vaart. Opnieuw.
WAMEL - Voetveer Pomona tussen Tiel en Wamel, is tijdelijk uit de vaart. Opnieuw.
Pomona heeft door nog onbekende oorzaak schade aan roer en schroef. Hendrikus, de oude boot, heeft vanaf de eerste vaart dinsdagmorgen de afvaarten overgenomen. Het is nog niet bekend wanneer Pomona weer in de vaart is.
Na een afwezigheid van enkele weken was Pomona op 13 mei net weer in de vaart. De Pomona werd eind maart uit de vaart genomen vanwege een geknikte laadklep. De laadklep is hersteld.

Laadklep knikt

Volgens de gemeente Tiel is in een onderzoek naar de oorzaak van het knikken van de laadklep vastgesteld dat de klep voldeed aan de gestelde technische eisen voor normaal gebruik. In de praktijk kunnen zich volgens de gemeente situaties voordoen die anders zijn dan ‘normaal’.
Een combinatie van zware golfslag met het passeren van een extra groot schip, een aanvaring met een stuk drijfhout of een deuk die is ontstaan tijdens het gebruik kon niet in de berekeningen worden meegenomen en is mogelijk de oorzaak van de averij.

Flinke golfslag

Op de Waal komt regelmatig flinke golfslag voor en de rivier wordt druk bevaren door grote binnenvaartschepen. De Pomona moet hier tegen bestand zijn volgens de gemeente.
De laadklep is hersteld op basis van de oorspronkelijke normen. Toch zijn er ook een aantal technische aanpassingen gedaan om de stevigheid van de klep te verhogen.