Nieuws

Uitzending 9 juli: Van nationaal naar internationaal

NIJMEGEN - In deze derde aflevering gaat Harm op zoek naar antwoord op de volgende vraag: hoe werd de Vierdaagse van een Nederlands feestje een internationaal wandelevenement?
Sinds 2014 staat de Vierdaagse op nationale lijst van immaterieel erfgoed. Marsleider Johan Willemstein is weliswaar ontzettend trots, maar hij heeft ambities. Hij hoopt dat de Vierdaagse ooit nog eens op de UNESCO lijst terecht komt. Want inmiddels is de Vierdaagse een evenement dat internationaal veel bekendheid geniet.
In 1928 besluit marsleider Schorer meerdere landen uit te nodigen. Met een heuse internationale vlaggenparade wordt de Vierdaagse dan geopend. Door de jaren lopen er steeds meer verschillende nationaliteiten mee. Hoewel het verboden is om politieke uitingen te verkondigen, weet de Hitlerjugend toch een plekje in de mars te krijgen.
Doordat de media meer aandacht besteedt aan het evenement, de verzorging steeds beter wordt, maar vooral ook door de voortreffelijke sfeer krijgt de Vierdaagse internationale bekendheid. Socioloog Koen Breedveld verklaart hoe het komt dat de Vierdaagse zo'n vreedzaam gebeuren is.
Bekijk hier de hele aflevering:
Copyright: Regionaal Archief Nijmegen 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!