Nieuws

Uitzending 2 juli: Van overal in Nederland naar Nijmegen

NIJMEGEN - De route van de Vierdaagse kent veel veranderingen. Harm zoekt in deze aflevering uit waarom we lopen waar we nu lopen.
De dag van Elst, Wijchen, Groesbeek en Cuijk. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar de route van de Nijmeegse Vierdaagse is heel vaak verlegd. In het begin waren er wel vijftien verschillende parcoursen en konden de militairen kiezen. De eerste keer dat de Vierdaagse één parcours was, met één start- en finishplaats was in 1910. Niet in Nijmegen maar in Arnhem! Het had dus niet veel gescheeld of het was de Arnhemse Vierdaagse geweest.
In de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen logeerden de militairen. Dat is dé reden waarom Nijmegen de centrale plek is geworden. En dus niet omdat Nijmegen nou zo speciaal was. In de jaren '20 liep men op de vierde dag nog door de boomloze Ooijpolder heen. De brandende zon had daar vrij spel, daarom werd de route in 1929 veranderd zodat de wandelaars de laatste dag via het schaduwrijke zuiden Nijmegen binnenkomen. Cuijk wordt één van de nieuwe doorkomstplaatsen en daar moet het gezelschap met de pont de Maas over. Die pont kan het grote aantal wandelaars na een aantal jaar niet meer aan en dus dreigt Cuijk als doorkomstplaats te worden geschrapt. Gelukkig brengt defensie met een pontonbrug redding. Tot 1936 is de route vaak verlegd. Toen de Waalbrug er kwam, kreeg de route een steeds vaster karakter.
Eén van de grootste veranderingen is het afschaffen van de 55 kilometer in 1967. Daardoor viel Druten af als doorkomstplaats. Druten is de afgelopen jaren druk in de weer geweest om de Vierdaagse in het jubileumjaar door het centrum te krijgen. En dat is gelukt!
Zo'n kleine verandering in de route kan grote gevolgen hebben. Vooral de ondernemers die langs de route zijn gevestigd kijken uit naar het evenement. Voor Bakker van Dijk uit Beers bijvoorbeeld, is het de drukste dag van het jaar!

Bekijk hier de uitzending:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!