Nieuws

Giro duurt nog een week; hoe staat Gelderlander Tjallingii ervoor?

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat de Giro d'Italia van start ging in Apeldoorn. Ruim twee weken geleden stonden Apeldoorn, Nijmegen en vooral Arnhem te juichen voor Maarten Tjallingii, de enige Gelderlander in het peloton. Maar hoe gaat het eigenlijk met hem nu?
APELDOORN - Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat de Giro d'Italia van start ging in Apeldoorn. Ruim twee weken geleden stonden Apeldoorn, Nijmegen en vooral Arnhem te juichen voor Maarten Tjallingii, de enige Gelderlander in het peloton. Maar hoe gaat het eigenlijk met hem nu?
Dat Tjallingii niet zou meerijden in de top 10 wisten we van te voren eigenlijk al wel. De Arnhemmer van LottoNL-Jumbo staat na twee weken fietsen op een 128e plek in het algemeen klassement op 2 uur en 45 minuten van de nummer 1.
Op dit moment zijn er nog 165 renners in koers, dat betekent dat Tjallingii redelijk onderin bungelt. Maar de Arnhemmer is niet de slechtste Nederlander. Pim Ligthart (131e), Tom Stamsnijder (147e) en Albert Timmer (152e) doen het minder goed dan Tjalingii.

Hoe staat 't met de blauwe trui?

De Arnhemmer zette alles op alles om in Nijmegen en zijn eigen Arnhem de blauwe trui om zijn schouders te krijgen. De trui voor de beste klimmer van het peloton. Dat lukte Tjallingii uiteindelijk ook door in twee dagen vijf punten bij elkaar te sprokkelen.
Tjallingii na het behalen van zijn blauwe trui. Foto: ANP
Inmiddels hangt die trui van Tjallingii stevig om de schouders van de Italiaan Damiano Cunego. Hij heeft inmiddels 134 punten verzameld, 129 meer dan de Arnhemmer.

Rijdt hij dan helemaal voor niets?

Voor de Arnhemse wielrenner is het dus ondertussen een redelijk anonieme laatste ronde. Hierna stopt hij met wielrennen. Maar dat hij geen rol van betekenis speelt in de klassementen, zegt niet dat Tjallingii ook niks meer kan betekenen in de ronde van Italië.
Tjallingii reed in een van de tijdritten namelijk een keurige negende tijd. Daarnaast heeft hij de afgelopen weken verschillende keren proberen mee te doen in een ontsnapping. Hij laat zichzelf dus echt nog wel zien. Maar het belangrijkste is misschien wel zijn werk voor zijn kopman Steven Kruiswijk.

Tjallingii in de aanval tijdens de Giro. Foto: ANP
Kruiswijk rijdt namelijk in de roze leiderstrui, iets wat niemand vooraf echt had durven voorspellen. Tjallingii rijdt dus op dit moment in de winnende ploeg. Zijn kopman staat stevig op de eerste plaats met een voorsprong van ruim twee minuten op de nummer 2.
Tot slot kan de Arnhemmer ook nog wat kleine prijsjes winnen zoals het Fair Play-klassement met zijn ploeg, de prijs voor meest strijdlustige renner en de prijs voor de tussensprintjes.

Wat kan Tjallingii nog verwachten?

Deze maandag kan de Arnhemmer even uitrusten van twee weken hard fietsen. (Net zoals vorige week maandag overigens)
De komende week is, zoals het hoort in de Giro, een week vol klimwerk. De Alpen komen eraan. Het is voor Tjallingii zaak om op tijd binnen te blijven komen en Kruiswijk zoveel mogelijk te ondersteunen.
Want hoewel de Arnhemse wielrenner niet zelf de Giro gaat winnen, kan hij de Ronde van Italië én zijn carrière wel op een hele mooie manier afsluiten door zijn kopman op 29 mei nog steeds in de roze trui te zien.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!