Nieuws

Kunstwerk oude LTS Doesburg komt in stukken terug

DOESBURG - Bijna veertig jaar lang hing Het Oude Ambacht van kunstenaar Jan Homan op de LTS in Doesburg. Het kunstwerk verdween toen de LTS werd afgebroken. Maar nu komt het werk terug naar Doesburg.
Voor de stichting Doesburgs Goed is het het eerste kunstwerk dat zij weet terug te halen. Onder de noemer Retourtje Doesburg heeft de stichting het doel om uit Doesburg verdwenen erfgoed terug te halen.
De zestig delen van het kunstwerk Het Oude Ambacht van kunstenaar Jan Homan, worden vandaag in Vorden bij de Ezelstal in Vorden opgehaald. Per vrachtwagen gaan de kunststukken naar een opslagloods van Woonservice IJsselland in Doesburg. Van het monumentale kunstwerk, dat oorspronkelijk uit zeventig elementen bestond, zijn nog ongeveer zestig delen over. Terug in Doesburg wordt eerst bekeken of de stukken opgeknapt moeten worden. Wat er daarna mee gaat gebeuren is nog niet helemaal zeker. Theo Maas van Retourtje Doesburg: 'Te denken valt aan het plaatsen van de kunstwerken los van elkaar in een route. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook een verbinding maken met de Hoge Linies rond Doesburg. Het werk hoeft zeker niet per se in z'n geheel op één muur op één pand. Er is van alles mogelijk'.

Appel, Corneille en Cobra

Kunstenaar Jan Homan woonde jarenlang met zijn gezin in Doesburg. Hij was toen al een gerenommeerd kunstenaar. Zo exposeert hij met Appel, Corneille, Jorn en andere Cobra-kunstenaars. Homan werd in de jaren zestig gevraagd om een kunstwerk te maken voor de nieuwe LTS. Het Oude Ambacht weegt zo'n 2000 kilo en werd destijds gemaakt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap, op voorspraak van het toenmalige schoolbestuur 'De Vereeniging Industrie'. De kosten waren toen 21.000 gulden. Toen het schoolgebouw in 2003 werd gesloopt bleef Het Oude Ambacht gespaard. Sinds 2006 ligt het opgeslagen bij de Ezelstal in Vorden, de instelling die de artistieke erfenis van Jan en Jetty Homan beheert.