Nieuws

Gelderse gemeenten moeten voldoende huishoudelijke hulp geven

Duizenden Gelderse cliënten zitten mogelijk onterecht zonder huishoudelijke hulp. De hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, heeft vandaag bepaald dat huishoudelijke hulp onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning valt. De Gelderse rechtbank oordeelde dit eerder al via diverse uitspraken en krijgt nu steun van de hoogste rechter.
ARNHEM - Duizenden Gelderse cliënten zitten mogelijk onterecht zonder huishoudelijke hulp. De hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, heeft vandaag bepaald dat huishoudelijke hulp onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning valt. De Gelderse rechtbank oordeelde dit eerder al via diverse uitspraken en krijgt nu steun van de hoogste rechter.
door Judith Spanjers
Een groot aantal Gelderse gemeenten heeft sinds 1 januari 2015 rigoureus bezuinigd op de schoonmaak in huis. Veel cliënten kregen geen hulp meer, moesten het zelf gaan betalen of kregen nog maar een beperkt aantal uren hulp. Gemeenten voerden onder andere als reden aan dat huishoudelijke hulp niet meer onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) valt. Dat argument telt nu niet meer.
De uitspraak zorgt ervoor dat meer dan de helft van de Gelderse gemeenten hun huiswerk opnieuw moeten gaan doen. Volgens de hoogste rechter mogen gemeenten cliënten niet zomaar via een zogenoemde algemene voorziening de hulp voortaan zelf laten betalen. Een derde van de Gelderse gemeente doet dit nu, zoals Apeldoorn, Wageningen en Barneveld. Maar de hoogste rechter oordeelt nu dat als de hulp nodig is voor de zelfredzaamheid van de cliënt dat er dan een op de persoon afgestemde voorziening moet worden aangeboden.

Goed onderzoek nodig

De 12 Gelderse gemeenten die het aantal uren beperkt heben in het kader van een schoon en leefbaar huis kunnen ook opnieuw na gaan denken. Dit geldt voor bijna alle gemeenten in het Gelderse Rivierengebied, Montferland, Doetinchem en Bronckhorst. Ook Nijmegen gaat binnenkort over op zogenoemde resultaatfinanciering.
Veel cliënten kregen door dit nieuwe beleid in plaats van bijvoorbeeld 5 uur hulp nog maar 2 uur hulp per week. Volgens de hoogste rechter mogen gemeenten de uren niet zomaar terugbrengen. Per huishouden moet bekeken worden wanneer het huis schoon is, wat daarvoor gedaan moet worden, hoeveel tijd dat kost en hoe vaak de werkzaamheden gedaan moeten worden. Dat moet gebaseerd zijn op objectief en onafhankelijk onderzoek. Gebeurt dit niet dan blijven de afspraken gelden die voor de invoering van de nieuwe Wmo in 2015 met cliënten zijn gemaakt.

'Cliënten staan sterker dan ooit'

Jurist Kevin Wevers die namens cliënten diverse rechtszaken voerde tegen Gelderse gemeenten is niet verrast door de uitspraak. Hij is wel blij dat de uitspraak er nu eindelijk is. 'Cliënten staan sterker dan ooit. Afschaffen van de hulp mag niet meer en het wordt voor gemeenten lastiger om zomaar minder uren hulp te geven. Gemeenten die het besluit niet goed kunnen onderbouwen zullen worden afgestraft door de rechter', aldus Wevers.
Hij verwacht overigens niet dat gemeenten meteen aan de slag zullen gaan om het beleid opnieuw te bekijken. 'Gemeenten gaan pas iets doen als ze daartoe door de rechter worden verplicht.' Hij raadt cliënten die eerder hun hulp kwijtraakten aan om met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in de hand opnieuw hulp aan te vragen bij de gemeente. Ook cliënten die minder uren kregen of die de hulp nu zelf moeten betalen raadt hij ook aan om bij de gemeente om een nieuw besluit te vragen.
Kijk hier hoe de huishoudelijke hulp in uw gemeente geregeld is:
Kijk voor meer informatie over de veranderingen in de zorg op zorg.gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!