Nieuws

Roze 'lantaarnpaalfietsen' niet op te knappen voor Ghana

De eerste 'Girofietsen' voor Ghana die vier scholieren uit Zutphen inzamelen, zijn opgehaald. Het zijn er tien, zegt een van de initiatiefnemers Roosmarijn Schut van het Baudartius College in Zutphen. Maar de roze fietsen in de lantaarnpalen zijn onbruikbaar.
ZUTPHEN - De eerste 'Girofietsen' voor Ghana die vier scholieren uit Zutphen inzamelen, zijn opgehaald. Het zijn er tien, zegt een van de initiatiefnemers Roosmarijn Schut van het Baudartius College in Zutphen. Maar de roze fietsen in de lantaarnpalen zijn onbruikbaar.
Het is de bedoeling dat de fietsen worden opgeknapt en vervolgens naar kansarme kinderen in Ghana worden verscheept. 'Dan kunnen kinderen sneller naar school en zijn families eerder bij waterputten', zegt Roosmarijn.

Speciaal bedrijf

Het opknappen gebeurt bij Zilt Bikes in Zutphen, een bedrijf dat mensen uit zorginstellingen een dagbesteding biedt. Bedrijfsleider Christiaan Timmer heeft nog geen fietsen gezien, zegt hij. 'Ik verwacht ze op zijn vroegst woensdag of donderdag.'
Hij heeft de vier scholieren van het Baudartius College in de stad met klem afgeraden de roze Girofietsen in lantaarnpalen die de Giro opluisterden, te brengen.
Timmer: 'Met die fietsen kun je niets meer. Voor de gemeente Zutphen hebben we zulke fietsen moeten prepareren. Alle onderdelen waardoor je er met de fietsen vandoor zou kunnen gaan, moesten eraf. De trappers, de ketting, alles. Daarna gingen de fietsen door de lakstraat. De verf zit overal tussen.'

'Fietsen in Borculo zijn goed'

De scholieren hebben de tip van Timmer in hun oren geknoopt. 'We hebben in Borculo tien fietsen opgehaald die met een spuitbus een beetje roze zijn gespoten. Deze fietsen doen het wel', zegt Roosmarijn.
Deze exemplaren gaan eerst mee naar school om later deze week bij Zilt Bikes te worden afgeleverd. Roosmarijn: 'We kunnen vrijdag ook fietsen in Brummen ophalen. Er komen dus veel meer bij.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!