Nieuws

Protestmars van Marokkaanse gemeenschap tegen misstanden in Edese wijk Veldhuizen

Bij het inmiddels omheinde winkelcentrum werd eerder brand gesticht
'Genoeg is genoeg', vindt een deel van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in Ede. Ze reageren daarmee op de onrust en vernieling in de Edese wijk Veldhuizen. Daar moet een duidelijk signaal tegen komen, vinden de Edenaren. En dus organiseren zij zondag een protestmars.
EDE - 'Genoeg is genoeg', vindt een deel van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in Ede. Ze reageren daarmee op de onrust en vernieling in de Edese wijk Veldhuizen. Daar moet een duidelijk signaal tegen komen, vinden de Edenaren. En dus organiseren zij zondag een protestmars.
Na het middaggebed (rond 14.30 uur) wandelen leden van de Marokkaanse gemeenschap vanaf de Marokkaanse moskee aan de Peppelensteeg richting winkelcentrum De Lindenhorst, waar veel om te doen is. Rond het winkelcentrum is een noodbevel van kracht vanwege de misstanden in de wijk.
Jeugd zou zijn gaan rellen vanwege de sluiting van het winkelcentrum. Ze raken daardoor 'hun' theehuis kwijt. Vrijdag werd bekend dat de Marokkaanse consul gaat praten met mensen in de wijk. 
Hier legt de voorzitter van de Marokkaanse gemeenschap van Ede uit waarom de jeugd zo reageert: 

'Afdwingen is niet akkoord'

In samenwerking met Stichting Samenstede, een maatschappelijk organisatie uit Ede, wordt de betoging georganiseerd. Deelnemers vinden dat de onrust onmiddellijk moet stoppen. 'Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben maar om op deze manier dit af te dwingen, daar gaan we niet mee akkoord.', is te lezen in een verklaring.
De organisatoren roepen op tot dialoog en vervolgen met: 'Het moet niet zo zijn dat dit groepje onze identiteit misbruikt om criminele activiteiten uit te voeren.' Men steunt de slachtoffers en zegt achter burgemeester Van der Knaap te staan. Iedereen die het statement steunt, mag meelopen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!