Nieuws

Heeft er iemand toevallig nog een stuk rails van de Doesburgse stoomtram liggen?

DOESBURG - Voor de expositie ‘Doesburg en de stoomtram, 1881-1957’, is het Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg op zoek naar een stuk originele tramrails van ongeveer 100 centimeter.
In de rubriek Gelderland helpt op Radio Gelderland doet Rinus Rabeling een oproep in de hoop dat er inwoners zijn in Doesburg die nog een stuk rails hebben  liggen.
Na het verdwijnen van de stoomtram uit Doesburg en omgeving werd ook de rails opgeruimd. Veel mensen hebben destijds (1957), met name in Doesburg, stukken van deze rails gebruikt voor onder andere tuinafzetting (paaltjes) en waslijnpalen.

Niet de steenfabriek

Het streekmuseum hoopt en vermoedt dat er ergens in Doesburg nog zo’n tramrailspaal te vinden is. ‘We hebben al wel tips van mensen gekregen, maar in veel gevallen ging het om een stukje smalspoor dat gebruikt werd bij steenfabrieken en dat is niet wat wij echt zoeken’, aldus Rinus.
De expositie zal een beeld geven van de stoomtram door de jaren heen. Van de eerste aanleg, het reizigers- en goederenvervoer, de bekende schipbrug en de diverse ernstige ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het bijzondere afscheid in 1957', aldus Rabeling.
Verder zijn er ook verschillende objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem te zien, kunnen mensen oude filmbeelden bekijken en zijn er modellen te bezichtigen.
Heeft u of weet u iemand die een restant rails heeft liggen, dan zou het  Streekmuseum het erg fijn vinden als dit voor de tentoonstelling beschikbaar gesteld kan worden. Reacties kunnen naar gelderlandhelpt@gld.nl of bellen kan ook 026 371 3718