Nieuws

Wist u dat het wereldberoemde Amsterdammertje uit Zelhem komt?

ZELHEM - U heeft ze vast weleens zien staan: die paaltjes die er vroeger voor zorgden dat paard en wagen de huizen niet beschadigden. Amsterdammertjes worden ze genoemd, maar komen ze ook uit onze hoofdstad? Het antwoord is nee. De enige machine die de wereldberoemde Amsterdammertjes maakt staat in Zelhem.
Het Omroep Gelderland-programma 'Gemaakt in Gelderland' ging langs bij de fabriek VCP Streetcare in de Achterhoek, waar jaarlijks 30.000 paaltjes de deur uit vliegen.
'Vroeger knipten we alle platen nog zelf. Nu worden ze gesneden in een konische vorm (de ronding is onder groter dan boven), die we bij elk Amsterdammertje terugzien', zegt directeur Carol Smit. Het maken van zo'n paaltje is niet zomaar gebeurd, zo blijkt.

'Bestemd tegen het Nederlandse weer'

Want na het snijden en vormen wordt de ronde dop bovenop het paaltje gedrukt en de kop vast gelast. Dan wordt de paal gestraald met steentjes en komt er nog een zinklaag overheen. 'Dat zorgt ervoor dat het paaltje niet gaat roesten en tegen het Nederlandse weer kan', zegt Smit.
Ook wordt het paaltje nog gelakt. 'Dan worden ze bijvoorbeeld rood of zwart. Welke kleur het wordt is per stad weer verschillend. Tot slot gaan ze in de droogcabine. Daar worden de paaltjes gedroogd', aldus de directeur.

Gemaakt in Gelderland

Als dat allemaal is gebeurd kan heel Nederland weer aankijken tegen een nieuw Zelhems Amsterdammertje. Benieuwd hoe dat er precies aan toe gaat in Zelhem?
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!