Nieuws

Analyse: de dagen van trainer Rob Maas lijken geteld bij Vitesse

Foto Broer van den Boom
De 3-1 nederlaag tegen FC Utrecht van dit weekend was zoveelste deceptie voor Vitesse. Belangrijker: de club is afgezakt naar de tiende plaats en mag alleen nog maar hopen op Europees voetbal. Daardoor lijkt er nu echt geen toekomst meer voor trainer Rob Maas. Van de clubleiding mag de coach nog wel het seizoen afmaken, maar de kans dat Maas ook volgend jaar eindverantwoordelijke is in Arnhem, is miniem.
ARNHEM - De 3-1 nederlaag tegen FC Utrecht van dit weekend was zoveelste deceptie voor Vitesse. Belangrijker: de club is afgezakt naar de tiende plaats en mag alleen nog maar hopen op Europees voetbal. Daardoor lijkt er nu echt geen toekomst meer voor trainer Rob Maas. Van de clubleiding mag de coach nog wel het seizoen afmaken, maar de kans dat Maas ook volgend jaar eindverantwoordelijke is in Arnhem, is miniem.
door Maurits Straatman
Dat Vitesse in 2016 slechts één thuisduel won, zegt al genoeg. Gelijke spelen tegen Excelsior, ADO Den Haag en een nederlaag tegen Willem II bevestigen dat Vitesse de weg kwijt is. En Maas wordt door de supporters gezien als hoofdschuldige.

Keuzes

De fans hekelen vooral de onlogische keuzes van de trainer. Zo gebruikte, of misbruikte, hij middenvelder Valeri Qazaishvili als aanvaller. Verder zette hij (net als voorganger Peter Bosz in zijn laatste duels) aanvoerder Guram Kashia op de bank.
Bij zijn aanstelling in de winterstop kreeg Maas als beginnend trainer het voordeel van de twijfel bij zowel de fans als de pers. De spelers en de clubleiding zagen in hem de juiste man om de succesvolle lijn van zijn voorganger én vriend Peter Bosz, die tussentijds vertrok naar Maccabi Tel Aviv, door te trekken.

'Rob Maas-sausje'

Maas promoveerde van assistent naar hoofdtrainer. Hij liet weten op dezelfde voet verder te gaan en er alleen een 'Rob Maas-sausje' over te gooien. Het werd geen succes. Van het frisse, aanvallende en dominante voetbal uit de periode-Bosz is nu een paar maanden later vrijwel niks meer over.
De trainer lijkt veel spelers het vertrouwen te ontnemen, in plaats van ze vertrouwen te geven. Want behalve Kashia en Qazaishvili belandden ook spelers als Oliinyk, Diks, Leerdam, Kruiswijk en Baker op de bank om een aantal wedstrijden daarna wel weer goed genoeg te zijn voor een plek in de basisopstelling.

#MaasOut

Door de slechte resultaten, het steeds veranderen van de opstelling én het timide wisselbeleid tijdens wedstrijden zijn de fans klaar met Maas. Op Twitter verscheen de term #MaasOut (vrij vertaald: Maas moet weg). Het spandoek 'We hebben de Rijn, we motten geen Maas' (een aardig staaltje Arnhemse humor) werd door de beveiliging angstvallig snel verwijderd in stadion GelreDome.

Seizoenkaarten

Op massale steun uit de spelersgroep hoeft Maas meer niet te rekenen. Belangrijker nog is de verkoop van de seizoenkaarten. Diverse fans gaven al aan hun jaarkaart niet te willen verlengen zolang de kans bestaat dat Maas ook volgend seizoen de scepter zwaait. Voor de clubleiding is dat een serieuze overweging. Al met al lijkt er geen toekomst voor Maas.

Vakantievriend

Na het seizoen zullen Vitesse en Maas gaan evalueren en kijken of een langere samenwerking gewenst is. Het is veelzeggend dat dit gesprek niet naar voren is gehaald. Er staat zelfs nog geen datum gepland voor het onderhoud.
Naar verwachting wordt het een slechtnieuwsgesprek. Saillant detail is dat de leidinggevende van Maas technisch directeur Mohammed Allach is. Met hem ging Maas onlangs nog op vakantie naar Israël. Op bezoek bij Peter Bosz, een gezellige stedentrip naar Tel Aviv.
Het geeft misschien aan hoe hecht de samenwerking is binnen de staf van Vitesse. Maar tegelijkertijd is het de vraag of er bij de club wel een klimaat is waarin men kritisch op elkaar kan zijn. In de topsport moet men, soms op keiharde wijze, het uiterste van elkaar kunnen eisen. Voorlopig mag Rob Maas blijven. Maar aan het einde van het seizoen zal er toch echt een oordeel geveld moeten worden over Maas door vakantievriend Mo Allach.

Nieuwe trainer?

Meteen komt dan de vraag wie er volgend seizoen hoofdcoach wordt bij Vitesse. Algemeen directeur Joost de Wit verklaarde zondag dat de club niet in gesprek is met andere trainers, maar andere bronnen melden dat er wel degelijk een coach benaderd is.
De naam van Erwin van de Looi, die vertrekt bij FC Groningen, duikt veelvuldig op. Van de Looi leverde met de bekerwinst van Groningen vorig seizoen goed werk. Verder komt hij uit de regio Arnhem (Huissen) en begon hij zijn carrière als speler bij Vitesse. Hij zou volgens diverse media ook kandidaat zijn bij Willem II dat echter nog strijdt tegen degradatie.
Een andere naam is die van Alfred Schreuder. Hij is momenteel assistent bij 1899 Hoffenheim nadat hij op aandringen van de fans werd weggestuurd bij FC Twente. Schreuder bezit eveneens voldoende Vitesse-DNA. Hij was in het seizoen 2008-2009 speler bij Vitesse, maar door blessures kwam de Barnevelder niet veel in actie. Aansluitend ging hij aan de slag als assistent-trainer onder Theo Bos.
Sommigen zien graag John van den Brom terugkeren, maar dat lijkt absoluut niet aan de orde. Van den Brom heeft de zaken prima voor elkaar bij AZ en wordt zelfs genoemd bij Ajax als opvolger van Frank de Boer. Vitesse zou een stap terug zijn voor de coach die na successen met ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht bij de Alkmaarders opnieuw een goede prestatie neerzet. Hij is wederom op weg naar Europees voetbal.

Kans op Europees voetbal nihil

Vitesse heeft ook nog een minuscule mogelijkheid op een Europees avontuur volgend seizoen. De kans dat Rob Maas er dan nog bij is, lijkt echter even klein.