Nieuws

Opgegraven gruwelgeschiedenis van vernietigingskamp Sobibor is in Wageningen te zien

Tentoonstelling 'Sobibor - Het geheugen van de grond' Bron: Wageningen45
Om vernietigingskamp Sobibor te herdenken wordt maandag de tentoonstelling 'Sobibor - Het geheugen van de grond' geopend in het Hof van Wageningen. Er zijn onder meer getuigenissen, namen en voorwerpen te zien en te lezen.
WAGENINGEN - Om vernietigingskamp Sobibor te herdenken wordt maandag de tentoonstelling 'Sobibor - Het geheugen van de grond' geopend in het Hof van Wageningen. Er zijn onder meer getuigenissen, namen en voorwerpen te zien en te lezen.
Omdat de Duitsers hebben geprobeerd het kamp zo goed mogelijk te vernietigen door geen sporen achter te laten, is er bovengronds weinig van het kamp te zien. Er zijn wel veel spullen opgegraven en foto's daarvan zullen te zien zijn in Wageningen. Daarom heet de tentoonstelling 'Sobibor - Het geheugen van de grond.' 

Vernietigingskamp

In Sobibor werden in 1942 en 1943 meer dan 34.000 Nederlanders vermoord, onder wie zeker 40 mensen uit Wageningen en omgeving. Hun namen worden vertoond op de tentoonstelling. Op de tentoonstelling zijn ook foto's en verslagen van archeoloog Wojciech Mazurek te zien. Hij deed jarenlang onderzoek naar Sobibor.
De tentoonstelling 'Sobibor - Het geheugen van de grond' wordt om 11 uur geopend en zal te zien zijn tot 18 mei. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende stichtingen, Provincie Gelderland en het Hof van Wageningen.