Nieuws

Toch strafzaak tegen ouders van overleden baby Jairo uit Arnhem

De rechtbank in Arnhem heeft besloten dat er toch een strafzaak komt tegen de ouders van baby Jairo. De destijds acht maanden oude baby overleed in 2010 toen hij plotseling onwel werd.
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft besloten dat er toch een strafzaak komt tegen de ouders van baby Jairo. De destijds acht maanden oude baby overleed in 2010 toen hij plotseling onwel werd.
Jairo werd na zijn onwelwording naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. De ouders gaven verklaringen die niet konden kloppen met letsel dat deskundigen aantroffen. Dat maakte ze verdacht. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze ervan dat ze Jairo hebben mishandeld, waardoor de baby is overleden.

Grove fouten in onderzoek

Even leek het dat de ouders van Jairo de juridische dans zouden ontspringen, doordat de Arnhemse rechtbank de zaak naar de prullenbak verwees omdat in het onderzoek grove fouten zijn gemaakt. 
Zo werd de moeder tijdens politieverhoren zwaar onder druk gezet, nadat ze zich op het zwijgrecht beriep. Ook dreigden de rechercheurs autopsiefoto's te laten zien en vertelden ze de vrouw keer op keer dat ze een slechte moeder was.
Het OM hield op zijn beurt de resultaten van de sectie op het lichaampje maandenlang achter. Die werden pas bekendgemaakt nadat het huis van de ouders en grootouders was volgehangen met afluisterapparatuur. 

Officier van justitie niet-ontvankelijk

Volgens de rechtbank was door deze fouten geen eerlijk proces meer mogelijk. De officier van justitie werd niet-ontvankelijk verklaard. Het OM ging in hoger beroep, waarna het gerechtshof in Arnhem bepaalde dat het stel zich alsnog moest verantwoorden
De ouders van baby Jairo vinden dat het Openbaar Ministerie opnieuw niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Maandag verklaarde de rechtbank het OM wel-ontvankelijk. De inhoudelijke behandeling is nu op 16 september.