Nieuws

Soepeler zijn met betalingen kan jeugdzorg uit misère helpen

ARNHEM - Even niet te moeilijk doen over betalingen draagt bij aan een oplossing voor jeugdzorginstellingen die in zwaar weer zitten. Annet van Zon van de Branche Jeugdzorg Gelderland en Stichting Lindenhout uit Arnhem pleit voor een 'ruimhartiger' betalingsbeleid. Dat doet ze zondag in het achtergrondprogramma In Gelderland Live.
Omdat gemeenten nu achteraf betalen voor de zorg, zijn veel problemen ontstaan. Zo kwam afgelopen week het nieuws dat het bij de Achterhoekse instelling Intermetzo zo slecht gaat, dat de organisatie op omvallen zou staan.   
Sinds gemeenten zelf de regie voeren over de jeugdzorg, wordt niet langer met voorschotten gewerkt maar worden individuele zorggevallen achteraf gefactureerd. Dat gaat gepaard met vele duizenden 'codes' die op de factuur moeten staan en precies moeten kloppen met afspraken die vooraf gemaakt zijn. En daar gaat het volgens Van Zon mis. 

Snel betalen

De administratieve rompslomp die zo'n systeem met zich meebrengt, is niet bij te benen. Facturen blijven liggen en organisaties komen in zwaar weer. 'Bij beide partijen gaat daar echt wel een en ander mis', aldus de bestuurder.
In de komende maanden nog wel met voorschotten werken of de facturen alsnog snel betalen totdat beide partijen de administratie goed op orde hebben, creëert volgens Van Zon ademruimte voor de bedrijven die het moeilijk hebben. 
Gelderse VVD'er Peters: 'betalen aan zorginstanties per direct'  

In niemands belang

Hoewel ze dus erkent dat er problemen zijn, wil Van Zon niet spreken over dreigende faillissementen. 'Dit is overdreven en zo ver moet het ook niet komen.' Maar wat betreft Intermetzo, die heel specialistische zorg levert, kent ze de meer penibele situatie wel. Zo'n situatie moet worden voorkomen, omdat het 'geen enkel belang dient, ook niet van de kinderen die hulp moeten krijgen'. 
Mocht het bedrijf wel aan de grond raken, dan is er een oplossing maar die is volgens Van Zon niet ideaal: 'Directe zorg zal overgenomen worden door andere bedrijven, maar voor kinderen en ouders betekent het altijd discontinuïteit, omdat de vaste medewerker bijvoorbeeld weggaat. Continuïteit is erg van belang. We doen daarom ook de nadrukkelijke oproep aan instellingen en gemeenten om samen tot een oplossing te komen.'
Intermetzo zegt dat er geen sprake is van een faillissement en dat ze 'vertrouwen heeft in een goede afloop'. Er staat op dit moment een aanvraag voor subsidie uit. 

'Ziekenhuis is nodig'

Voor de specialistisch zorg van Intermetzo, waar binnen een gemeente soms maar enkele kinderen per jaar gebruik van maken, noemt Van Zon als oplossing deze zorg gezamenlijk (regionaal of landelijk) vooraf in te kopen om het vervolgens wel decentraal in te zetten. Want gemeenten willen niet zelf vooraf zorg inkopen waar ze misschien amper of geen gebruik van maken.
Ze vergelijkt het met de brandweer of een ziekenhuis: je maakt er niet altijd gebruik van, maar je moet wel zorgen dat deze voorzieningen er zijn. 
Kijk hier naar Annet van Zon die spreekt over Intermetzo:

Geen buffer, wel vakantiegeld

Volgens Van Zon ligt de oplossing verder in: alsnog snel betalen. 'Deze regeling is per 2016 ingegaan; een periode om het op te lossen is er dus niet want per januari wordt achteraf gefactureerd maar vervolgens betalen gemeenten niet binnen de wettelijke termijn van 30 dagen, dus ontstaan betalingsachterstanden. Een nare bijkomstigheid is dat de instellingen extra mensen moeten aannemen voor de administratie. En zorginstellingen mochten tot voor kort geen spaargeld hebben. Een buffer is er dus niet.'
Daar voegt ze nog aan toe dat in mei ook het vakantiegeld moet worden uitgekeerd. Het is volgens haar geen toeval dat jeugdhulporganisaties juist in deze maand in de knel komen. 
Alles bij elkaar betekent de situatie onder meer dat geld bedoeld voor jeugdzorg nu in papierwerk gaat zitten. Toch is het een fase, benadrukt bestuurder Annet van Zon. Mislukt wil ze de nieuwe regeling niet noemen.  
Kijk hier de hele uitzending van In Gelderland Live terug
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!