Nieuws

Museum Lievelde brengt alle Achterhoekse vliegtuigcrashes WOII in kaart

Museum Lievelde brengt alle Achterhoekse vliegtuigcrashes WOII in kaart
Een mijlpaal vandaag voor het Achterhoekse AVOG's Crashmuseum in Lievelde. Op haar 35e verjaardag onthult het museum een uniek bord met daarop alle 212 in kaart gebrachte vliegtuigcrashes in de Achterhoek.
LIEVELDE - Een mijlpaal vandaag voor het Achterhoekse AVOG's Crashmuseum in Lievelde. Op haar 35e verjaardag onthult het museum een uniek bord met daarop alle 212 in kaart gebrachte vliegtuigcrashes in de Achterhoek.
Daar is jarenlang speurwerk aan vooraf gegaan. Peter Monasso is één van de twee oprichters van het museum: 'Aan het bord is inderdaad meer dan een jaar gewerkt maar het echte werk zit 'm natuurlijk in het uitzoeken van al die crashes. Het begin is meestal het uitpluizen van archiefstukken in gemeentehuizen. Daar liggen stukken uit de oorlog met exacte data. Aan de hand daarvan begonnen we dan een verhaal te reconstrueren.
Toen we eenmaal het museum hadden, nu dus 35 jaar geleden, kwamen er ook boeren met tips. Die hadden zelf, of uit de verhalen van familie gehoord en gezien dat er een vliegtuig was neergestort. Ook een mooi voorbeeld is het verhaal van de Engelse vlieger George Brand. Bij een opgraving aan de Aaltenseweg in Varsseveld vonden we eerst een brillenkokertje met de naam Brand erin. Dat is het begin geweest van de zoektocht'. 
Inmiddels is het Crashmuseum een begrip onder oorlogsminnende bezoekers. Ook vanuit het buitenland komen er elk jaar gasten. Monasso: 'Soms zelfs tweede of al derde generatie van vliegers die hier in de Achterhoek zijn omgekomen. Het blijft interessant en gelukkig hebben we sinds een paar jaar ook weer wat jonge vrijwilligers erbij. Dat is fijn voor het voortbestaan van het museum'.