Nieuws

Koikarpers gestolen in Eerbeek en Winterswijk; wat maakt de vis zo bijzonder?

Nadat een dief in Winterswijk 90 koikarpers uit een vijver stal, was het even daarna raak in Eerbeek. Daar werden vijf grote koi meegenomen. Want de dieren zijn geld waard, variërend van enkele tientjes tot vele honderden of soms zelfs duizenden euro's. Maar wat maakt een koi nu zo exclusief? © Flickr
EERBEEK - Nadat een dief in Winterswijk 90 koikarpers uit een vijver stal, was het even daarna raak in Eerbeek. Daar werden vijf grote koi meegenomen. Want de dieren zijn geld waard, variërend van enkele tientjes tot vele honderden of soms zelfs duizenden euro's. Maar wat maakt een koi nu zo exclusief?
Koi komt van het Japanse woord nishikigoi, wat je zou kunnen vertalen als 'kleurrijk kleed'. In Nederland noemen we de siervis ook wel brokaatkarper. Het is een koudwatervis die natuurlijk bekend staat vanwege de mooie kleurstelling. Maar er zijn ook koikarpers die bijvoorbeeld geheel 'wit' zijn.
Kijk hier een filmpje over een prachtige gouden koi:

Levende kunst

Mutaties van de soort, waardoor kleurpatronen ontstaan, vielen eeuwen geleden al op. Het mixen en doorfokken daarvan verheven de Japanners tot een ambacht. Zo ontwikkelden ze een waar kleurenspectrum dat naar verloop van tijd ook buiten het land van de rijzende zon werd opgemerkt. Niet bedoeld om op te eten, maar de vis als puur esthetische 'kunstvorm'. 
Het dier wordt dan ook wel beschreven als een levend kunstwerk. Nu fokken vele hobbyisten ter wereld de zogenoemde koikarper. De vis is dus niet zomaar een soort die overal voorkomt maar wordt speciaal op diverse kleurenpatronen geselecteerd en gekweekt. Uiteraard geldt: hoe zeldzamer, hoe kostbaarder.
Foto: Flickr
Een wat duurdere koikarper is bijvoorbeeld een geheel witte met een rode stip op de kop. Deze tancho kohaku doet denken aan de Japanse vlag en de Japanse kraanvogel. De prijs hangt af van onder meer de kwaliteit van de kleur en de symmetrie van de stip. 

Prijsvis van vele euro's

Koikarpers kunnen tientallen jaren oud worden en meer dan een meter lang. Volgens de website van Guinness World Records is de duurste vis ooit verhandeld de long ginrin showa koi. De siervis was 76 centimeter lang, had vele prijzen gewonnen en werd in 1982 voor destijds 50.000 pond van de hand gedaan, wat omgerekend nu meer dan 2 ton in euro's zou zijn. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!