Nieuws

Ereveld Loenen is klaar voor herdenking, mede dankzij beheerder Henk Mulder

LOENEN - De drukste week van het jaar staat voor de deur voor de medewerkers van het Ereveld in Loenen. De komende dagen worden bijna 4000 graven schoongemaakt en moet alles in gereedheid worden gebracht voor de herdenkingen van volgende week.
Henk Mulder werkt al sinds 1979 op het ereveld. Sinds 1992 is hij beheerder. 'Het mooie aan dit werk is het contact met de bezoekers. Nabestaanden vinden het fijn om hun verhaal aan mij kwijt te kunnen.'

Manusje van alles

Samen met twee anderen is Mulder verantwoordelijk voor de graven, maar ook voor het onderhoud van het terrein. Met een hogedrukreiniger spuiten ze alle grafstenen schoon en alle bomen langs het aangeharkte grindpad worden nog snel gesnoeid.

Ereveld vol leven

Volgende week wacht de drukste week van het jaar. Maandag is het 'Ereveld vol leven'. Een moderne manier van herdenken waarbij leeftijdsgenoten van de overledenen achter de graven staan. Woensdag is het 4 mei en is de traditionele herdenking. Dit jaar komt premier Rutte naar het Ereveld om 's avonds met twee minuten stilte de doden te herdenken.
Het ereveld in Loenen bestaat sinds 1949. Het is een rustplaats voor gesneuvelde soldaten en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van gewelddadige conflicten sindsdien.