Nieuws

Een wielrenfiets van 18 kilo met een bel: de historie van het koersen in de Achterhoek en Liemers

DOETINCHEM - 'Als Arie en ik wel profwielrenners waren geworden, had nooit iemand gehoord van Jan Raas of Gerrie Knetemann!' Dat zegt Frits Schür uit Doetinchem. Samen met Arie Hassink opent hij zaterdag de expositie 'De rijke historie van de wielersport in Achterhoek en Liemers'.
Op 8 mei voert de derde etappe van de Giro d'Italia door de Achterhoek. Voor het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en Ren- en Toervereniging De Zwaluwen in Doetinchem is dit dé aanleiding om terug te blikken op de rijke wielerhistorie in Achterhoek en Liemers.
Arie en Frits zijn beiden inmiddels 65 jaar en waren vanaf de jaren zeventig uitstekende amateurwielrenners. Naast geduchte concurrenten toen zijn het ook vrienden. En nee, prof zijn ze nooit geworden. Frits Schür: 'Ik ben altijd amateur gebleven, dat is aan de ene kant wel jammer, maar het is niet anders. De contracten waren toen van dien aard, dat ik het niet gedaan heb. Gerrie Knetemann kreeg daarom mijn contract, anders was ik de prof geworden! Maar ik heb prachtige dingen gedaan', zegt Frits Schür. Hij won heel veel  koersen met als hoogtepunt de Olympia's Tour door Nederland. Ook Arie Hassink maakte het niet tot professional: 'Nee helaas had ik ooit TBC gehad en dus kreeg ik geen contract'. 

Discriminatie

'Als renner uit de Achterhoek werd je als het ware gediscrimineerd', vertelt Arie Hassink. 'Wij moesten altijd zeker 15 procent meer presteren dan een renner uit het westen van het land. We waren voor hen boeren. In de allereerste koers die ik reed, zat ik in de kopgroep. We reden op de dijk bij Genemuiden. Daar werd ik door een renner gewoon van de dijk afgegooid. Je hebt hier niets te zoeken, beet hij me toe'.

Stofwolk

Het was de tijd dat er in de Achterhoek en Liemers grote en belangrijke wielrenverenigingen waren als De Zwaluwen en de Stofwolk. Velen van hen hebben bijgedragen aan de expositie over de rijke historie van het amateurwielrennen in het Oosten van de provincie. Beide heren hebben hard meegewerkt om de expositie vorm te geven. Zo heeft Frits 23 shirtjes beschikbaar gesteld en zijn eigen oude fiets. 
De expositie 'De rijke historie van de wielersport in Achterhoek en Liemers' is vanaf aanstaande zaterdag tot en met 25 juni te zien.