Nieuws

Giro voor dummies: mensenmassa, afsluitingen, racende renners - dit staat Gelderland te wachten

Start Giro Amsterdam
Gelderland kleurt roze én het opbouwen van de tribunes gaat nu echt beginnen. Onze provincie maakt zich klaar voor vier dagen wielerspektakel. Maar wat staat ons eigenlijk te wachten op 6,7 en 8 mei? © ANP
APELDOORN - Gelderland kleurt roze én het opbouwen van de tribunes gaat nu echt beginnen. Onze provincie maakt zich klaar voor vier dagen wielerspektakel. Maar wat staat ons eigenlijk te wachten op 6,7 en 8 mei?

Wat weten we al?

  • Op 5 mei is de ploegenpresentatie op het Marktplein in Apeldoorn
  • Er gaat drie dagen gefietst worden door Gelderland. Met de start op vrijdag in Apeldoorn (de tijdrit), de etappe zaterdag van Arnhem naar Nijmegen en de afsluiting van zondag met de start in Nijmegen en de finish in Arnhem
  • Behoorlijk veel wegen worden afgesloten en het verkeer kan moeilijk rijden in de steden
  • De koning komt kijken op 6 mei, bij de start in Apeldoorn
  • De Giro Gelderland-organisatie steekt bijna 13 miljoen euro in het evenement. Van de hekken tot de catering en van de kleding van vrijwilligers tot de werkzaamheden aan de weg

Wat weten we nog niet?

Er wordt dus veel geld, tijd en energie gestopt in het organiseren van de Giro d'Italia en evenementen daaromheen, maar we weten bijvoorbeeld nog niet hoeveel bezoekers er nou daadwerkelijk op het evenement gaan afkomen.

Foto: ANP
De organisatie van de Giro Gelderland gaat uit van 460.000 bezoekers op de dag van de start, zo blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).
Simone Richardson, directeur van Giro Gelderland, vertelde donderdagmorgen bij Radio Gelderland over haar verwachtingen tijdens de Giro.
Daarvan moet 54 procent van de bezoekers uit de eigen provincie komen, 8 procent uit het buitenland en 38 procent uit de rest van Nederland. Maar is dat een realistische verwachting?

Hoe ging het in andere steden?

Als we het vergelijken met eerdere starts van de Italiaanse wielerronde in Nederland is dat getal een relatief hoge schatting:
  • Groningen 2002: In Groningen startte één etappe. De organisatie blies hoog van de toren, maar uiteindelijk kwamen er maar 70.000 toeschouwers. Vervolgens had de organisatie een tekort van enkele tonnen.
  • Amsterdam 2010: In Amsterdam waren drie etappes die (deels) in de hoofdstad plaatsvonden. In totaal kwamen er 209.000 bezoekers op het evenement af.
Foto: ANP
  • Middelburg 2010: Een van de etappes in 2010 finishte in Middelburg, die stad trok 75.000 bezoekers.
  • Utrecht 2010: Een van de etappes in 2010 finishte in Utrecht, daar kwamen 430.000 bezoekers op af.
Tot slot was er vorig jaar ook een start van de Tour de France in Nederland. Utrecht was het podium voor twee dagen wielerspektakel. De organisatie verwachtte 800.000 bezoekers, maar er bleken meer mensen te zijn geweest, namelijk 1 miljoen. Al is de Tour qua naam natuurlijk wel ietsje groter dan de Giro d'Italia.

Wat levert het op?

Mochten de 460.000 bezoekers daadwerkelijk komen naar de start in Apeldoorn, dan kan het Gelderland flink wat geld opleveren. Want wat hield Amsterdam er aan over?
  • In Amsterdam hebben bezoekers bijna 1,4 miljoen euro extra besteed aan overnachtingen
  • en 6,9 miljoen euro aan bijvoorbeeld horeca, openbaar vervoer en dergelijke.
De 'extra bestedingsimpuls' kwam daarmee neer op 8,3 miljoen euro, zo bleek uit onderzoek van Meerwaarde sport en economie, Sport2B en de Hogeschool van Amsterdam. De organisatie in Gelderland gokt op een 'extra bestedingsimpuls' van bijna 9 miljoen euro.
Daarnaast denkt de organisatie dat het een enorme positieve impuls geeft van de economie, werkgelegenheid en naamsbekendheid. Want de ruim 800 miljoen tv-kijkers in ongeveer 175 landen zien toch allemaal wel even Paleis Het Loo en de Posbank.
Maar het is niet alleen positief. Omwonenden zullen ook last ondervinden van de Giro, zo blijkt uit onderzoek na de Giro in Amsterdam: 

Ik wil kijken, wat kan ik verwachten?

Als u vrijdag, zaterdag of zondag wil gaan kijken dan moet u vooral veel drukte en afsluitingen verwachten. Het handigst is dan ook om op de fiets, of lopend te gaan. Als u langs de route gaat staan, zult u achter dranghekken het spektakel moeten ervaren.
Het mooiste is misschien wel om op vrijdag te gaan kijken, want dan komen alle wielrenners één voor één (hard) voorbij rijden. Op zaterdag en zondag zal een heel peloton in enkele seconden voorbij komen.
Heeft u een beperking, of bent u op leeftijd en wilt u toch komen kijken? Ook dan is er geen probleem. Bij elke start en finish zijn namelijk tribunes met zitplaatsen aanwezig. Voor gebruikers van een rolstoel of rollator is er ook een galerij tussen de tribunes aanwezig.
Tot slot ziet u natuurlijk héél veel roze langs de route.

Zo gaat dat nou..

Alvast in de stemming komen voor de grote Italiaanse wielerronde? Bekijk hier wat sfeerbeelden van de eerdere Giro-etappes door Nederland:
De proloog in Groningen:
De etappe van Amsterdam naar Middelburg:
Zo gaat een dag Giro in vogelvlucht:

Zie ook:

  • Alles over de Giro
  • Evenementevaluatie Giro in Amsterdam
  • Onderzoek haalbaarheid Giro in Gelderland
  • Website Giro Gelderland
  • Giroroutes bekijken? Dat kan hier!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!