Nieuws

Uitzending zondag 1 mei: Tim Coronel

Rilana Peelen uit Arnhem gaat op avontuur met ‘gehandicapte’ Tim Coronel. Tim Coronel: “Zelfs een kopje koffie drinken was al moeilijk.”
ARNHEM - Rilana Peelen uit Arnhem gaat op avontuur met ‘gehandicapte’ Tim Coronel. Tim Coronel: “Zelfs een kopje koffie drinken was al moeilijk.”
In de vierde aflevering uit van de serie ‘Er kan zoveel meer’ staat de 40-jarige Rilana Peelen uit Arnhem centraal. Zij is gebonden aan een rolstoel. Met autocoureur Tim Coronel maakt ze een kompastocht in een oude legerjeep. Onder ander naar Kasteel Cannenburch in Vaassen. Om zich beter te kunnen inleven in de situatie, draagt Tim Cornonel een ‘beperkingspak’. Dat vijftien kilo zware pak simuleert lichamelijke beperkingen. Ook zit hij een deel van dag in een rolstoel.

Autosport

Rilana Peelen kreeg op haar zestiende een dwarslaesie door een aanrijding. “Maar ik wil er gewoon tegenaan. En ziek zijn kan altijd nog… Dat vind ik zonde van mijn tijd”, vertelt ze. Al van kleins af aan heeft ze een grote voorliefde voor auto’s en autosport. Daarom neemt ‘Er kan zoveel meer’ haar mee voor een kompastocht in een oude legerjeep. Snelheidsduivel Tim Coronel ervaart zelf hoe lastig het is om met een beperking én in een rolstoel ‘even’ eropuit te gaan. “Uit de auto stappen, zoals ik gewend ben. Dat gaat niet. Picknicken op het gras. Dat gaat niet. Constant die belemmeringen.”

Bekende Nederlanders

Aan de serie doen twaalf Bekende Nederlanders, veelal met Gelderse roots, mee. Ook Chimène van Oosterhout (presentatrice), Krista Fleming (Nederlands, Europees en Wereldkampioen Kickboxen), Meike de Jong (presentatrice), Chris Tates (acteur), Erik van der Pol (presentator), Frans Duijts (zanger), Hans Kazàn (illusionist), Harm Edens (presentator), Sander Janson (presentator) en Ron Link (musicalacteur) gaan een dag op stap met deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem. Dat varieert van een bezoek aan Apenheul tot Paleis Het Loo en van een vakantiedag aan boord van MPS de Zonnebloem tot gezellig winkelen in Zutphen. De twaalfde BN’er is nog een verrassing.

Gepassioneerde inzet

Noud van Rooij, directeur van de Zonnebloem, is blij met de aandacht die ‘Er kan zoveel meer’ besteedt aan de activiteiten van de vrijwilligersorganisatie. “Wij willen dat jong en oud met een lichamelijke beperking zonder extra zorgen deel kan nemen aan de maatschappij. Wat wij terugkrijgen van de BN’ers die een dagje uit vanuit de rolstoel beleefd hebben, is dat we in Nederland nog de nodige uitdagingen hebben. Op het gebied van toegankelijkheid, maar ook in aandacht voor elkaar. Zonder uitzondering waren zij lovend over de gepassioneerde inzet van onze vrijwilligers.

Verder in deze uitzending:

De vrijwilliger die in het zonnetje wordt gezet: Mustafa Kus, initiatiefnemer van het project OmaLief. Turkse jongeren brengen een bezoekje aan hun ‘adoptieoma of –opa’.  Ze maken een praatje met ze of gaan een stukje met ze wandelen in de tuin van het verzorgingstehuis. Het doel van het project is het tegengaan van onder meer radicalisering. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij de ouderen.  Het project is begonnen in Leiden en is nu ook in Arnhem gestart.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!