Nieuws

Vijf Gelderse verhalen met een koninklijk tintje

Oranjeverzamelaar Jan Hoogendoorn
Koningsdag is voor iedereen een feestdag, maar voor sommige mensen is het extra speciaal.
ARNHEM - Koningsdag is voor iedereen een feestdag, maar voor sommige mensen is het extra speciaal.

Paula Hei kreeg een lintje in 1998 en kijkt daar met tranen van geluk naar terug

Dinsdag was het geen geheim meer voor de honderden mensen die een lintje kregen. Voor Paula Hei is het al veel langer geen geheim meer. Achttien jaar geleden kreeg zij een lintje voor haar werk in Doesburg. De grote verrassing kwam een dag later.
30 april 1998 bezocht koningin Beatrix met haar familie Doesburg. Alle gedecoreerden mochten in die dag de oranjes ontmoeten.

Ook Willem-Alexander?

Willem-Alexander Scholten woont in Arnhem en is ontzettend trots op zijn naam. 'Mijn vrouw heet Paula, maar zij wordt ook weleens Máxima genoemd', vertelt Willem-Alexander.

Dé oranjefan van Gelderland, Jan Hoogendoorn

In Maurik woont boer Jan Hoogendoorn. Hij verzamelt oranjespullen. Hoogendoorn heeft inmiddels 17.000 oranjeartikelen, die door vier generaties van zijn familie bijeengebracht zijn.

In de rij voor dé lekkerste oranje tompouce in Culemborg

'In Culemborg hebben we de lekkerste en de meeste verse tompouce van Gelderland', zegt Kevin Smits van bakkerij Verhallen in Culemborg. Op Koningsdag is de enige dag dat er een oranje laagje over de tompouce gaat. De rest van het jaar zijn ze wit. Koningsdag is een marathon tompoucebakdag: 2000 stuks worden er gemaakt.

Hoera voor Carry Abbenhues en de Koning

Ze werken allebei op hun eigen verjaardag. Waarnemend burgemeester van Zutphen Carry Abbenhues is op 27 april tegelijk met de Koning jarig. Haar vader was gelijk met koningin Wilhelmina jarig. Op Koningsdag wordt voor haar een aubade gegeven in Zutphen.