Nieuws

Raad Ede stemt in met collegevoorstel: 900 vluchtelingen verdeeld over drie locaties

EDE - Een perfecte locatie is er niet gevonden, toch gaat Ede op drie verschillende plekken 900 asielzoekers opvangen. Buurtbewoners van alle drie de locaties hebben eerder aangegeven dat ze hun buurt niet geschikt vinden voor de opvang. Om de pijn bij hen te verzachten, wil de raad de bewoners meer inspraak geven in de rest van het proces.
De coalitie steunt het voorstel, samen met oppositiepartij GroenLinks/Progressief Ede. Burgerbelangen is tegen de opvang van asielzoekers. De VVD en SGP zijn voor opvang, maar stemden uiteindelijk tegen het plan. Zij willen gezinnen op de Goudsberg. Voor dat plan was geen meerderheid. Voor de ene partij omdat ze het discriminerend vindt, voor de andere omdat het praktisch onuitvoerbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zal namelijk niet akkoord gaan met zo'n voorwaarde. De VVD en en SGP willen eigenlijk per locatie apart stemmen, daar is geen meerderheid voor. 
Toch is er nog altijd een ruime meerderheid voor de opvang op drie verschillende locaties. 
  • Locatie de Klinkenberg in het centrum van Ede: 400 plekken
  • Locatie camping de Braamhorst in Ede: 300 plekken
  • Locatie camping de Goudsberg in Lunteren: 200 plekken
De vergadering duurt ruim zes uur. Een groot deel daarvan vindt op de gang plaats. Partijen proberen in de zogenaamde achterkamertjes tot een akkoord te komen. 

Excuus

Burgemeester Van der Knaap zegt trots te zijn op het proces: 'Ik ben heel blij dat Ede haar verantwoordelijkheid neemt.' Hij biedt wel zijn excuses aan voor fouten die gemaakt zijn in de afgelopen maanden. De communicatie met omwonenden verliep soms moeizaam. Toch wil de burgemeester juist met die omwonenden om tafel in het verdere proces: 'Ik denk dan aan een groep van maximaal 25 mensen, dat is een handzaam aantal.'

Teleurstelling

Op de publieke tribune zitten enkel ambtenaren en genodigden. De genodigden zijn enkele buurtbewoners van de drie locaties. Ze houden zich rustig, maar zijn verontwaardigd. Ditta van Gaalen, omwonende van de Braamhorst, heeft geen goed woord over voor de raadsleden: 'Naar onze argumenten is niet goed geluisterd. Waarom is er überhaupt een inspraakavond georganiseerd? Morgen bellen we met onze advocaat. Waarschijnlijk gaan we eerst bij de gemeente bezwaar indienen tegen dit besluit.'