Nieuws

Zeven straten in Nijmegen genoemd naar Indische Nijmegenaren

In de nieuwe Nijmeegse wijk Batavia zijn zeven straten vernoemd naar Indische Nijmegenaren.
NIJMEGEN - In de nieuwe Nijmeegse wijk Batavia zijn zeven straten vernoemd naar Indische Nijmegenaren.
Pieke Hooghoff en Stichting Sari droegen de zeven namen in 2008 voor. Eén van die straten is de Wilhelm Linnemannstraat.
Begaafd cartograaf Linnemann volgt in Nijmegen de officiersopleiding en op 22-jarige leeftijd wordt  hij benoemd tot luitenant. Hij gaat aan de slag als militair cartograaf in Indonesië voor de Topografische Dienst.

Onherbergzaam oerwoud

Linnemann leidt verschillende expedities dwars door onherbergzame oerwouden en brengt delen van Java en Sumatra in kaart die tot dan toe nog witte vlekken op de kaart waren. Verder verfijnt hij de landmeetmethodes die in de tijd bestonden.
Ook op dat gebied is Linnemann een pionier. In 1943 keert hij met zijn vrouw, ook een Nijmeegse, terug naar deze stad, waar hij een sigarenzaak begint. Hij leidt er een rustig leven met zijn gezin dat uit vijf kinderen bestaat.
Linnemann schrijft zijn levensverhaal in Nijmegen tussen 1956 en 1966 op. Zijn kinderen zien hem vaak achter in de winkel zijn teksten uittypen. In de memoires die hij nalaat, beschrijft hij zijn persoonlijke belevenissen en de gebeurtenissen uit zijn carrière bij het KNIL.