Nieuws

Park Hoge Veluwe: verbod op wandelen buiten de paden lijkt te werken

Het verbod op wandelen buiten de paden in Nationaal Park De Hoge Veluwe lijkt te werken. Volgens hoofd bedrijfsvoering van het park Jakob Leidekker bestaat de indruk dat het wild zich een stuk rustiger gedraagt. © WikiCommons
HOENDERLOO - Het verbod op wandelen buiten de paden in Nationaal Park De Hoge Veluwe lijkt te werken. Volgens hoofd bedrijfsvoering van het park Jakob Leidekker bestaat de indruk dat het wild zich een stuk rustiger gedraagt.
Het verbod op wandelen buiten de paden ging begin dit jaar in. Daarvoor was het 80 jaar lang toegestaan om van de wandelpaden af te gaan, behalve in rustgebieden voor dieren. 

Doelbewuste overtreding

Jachtopzieners mogen sinds de instelling van het verbod boetes uitschrijven aan wandelaars die toch van het pad af de natuur in lopen. Maar de bekeuring wordt volgens Leidekker alleen uitgeschreven als er sprake is van een doelbewuste overtreding. Jachtopzieners zijn opgeleid om te kunnen beoordelen of daarvan sprake is.
Het verbod is ingesteld, omdat het de afgelopen jaren steeds vaker voorkwam dat wandelaars in rustgebieden gingen rondlopen. Daardoor werd het wild verstoord.
Het nationaal park heeft in het begin een overgangsperiode gehanteerd en begon niet direct met het uitschrijven van boetes.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!