Nieuws

Visverwerker Foppen af van verscherpt toezicht inspectie

HARDERWIJK - Visverwerker Foppen uit Harderwijk staat niet langer onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie brengt het aantal controles bij de visproducent fors terug.
Anderhalf jaar geleden werd bekend dat Foppen het 'label rood' kreeg. De visverwerker kon rekenen op een wekelijkse controle van de inspectie. Minister Schippers waarschuwde het bedrijf geen overtredingen meer te maken. Ze dreigde zelfs met sluiting van het bedrijf. Foppen overtrad keer op keer regels voor hygiëne en had het onderzoek naar de Listeria-bacterie niet op orde.

Zaken op orde

Inmiddels heeft Foppen volgens de inspectie de zaken voldoende op orde en valt het bedrijf weer onder 'het normale regime'. Dat betekent dat er alleen nog gecontroleerd wordt bij 'aannemelijke risico's', aldus de NVWA. Het speciale controleteam van de NVWA wordt niet meer ingezet.
Foppen kwam in 2012 in opspraak doordat zijn gerookte zalm besmet was met salmonella. 23.000 consumenten raakten ziek en zeker vier mensen stierven. Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek dat Foppen in de jaren daarvoor ook al was beboet voor onhygiënische toestanden.
Gisteren liet letselschadespecialist Yme Drost weten alles uit de kast te halen om Foppen alsnog voor de rechter te slepen. Drost behartigde de zaken van 550 slachtoffers van de salmonella. Hij vindt dat Foppen grove fouten heeft gemaakt en dat de directie verantwoording moet afleggen voor de rechter.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!