Nieuws

'Verdwenen' mails duiken op: visverwerker Foppen produceerde meer zalm dan toegestaan

Foto Omroep Gelderland
Visverwerker Foppen uit Harderwijk heeft in 2012 in Griekenland meer zalm verwerkt dan mocht. Het bedrijf kreeg daarvoor een boete van de Griekse voedselautoriteit Efet. Dit blijkt uit correspondentie tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Griekse collega's, die Omroep Gelderland heeft achterhaald.
HARDERWIJK - Visverwerker Foppen uit Harderwijk heeft in 2012 in Griekenland meer zalm verwerkt dan mocht. Het bedrijf kreeg daarvoor een boete van de Griekse voedselautoriteit Efet. Dit blijkt uit correspondentie tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Griekse collega's, die Omroep Gelderland heeft achterhaald.
Experts zeggen dat overproductie direct van invloed is op de hygiëne en dat de kans op een besmetting veel groter is.
Uit de mailwisseling blijkt ook dat Foppen, ondanks waarschuwingen, niet wilde luisteren naar de Efet over welke zalm vernietigd moest worden na de salmonella-uitbraak in 2012. Ook daarvoor kreeg Foppen een boete. De productie werd daarom tijdelijk stilgelegd.
De mailwisseling was twee jaar geleden volgens de NVWA onvindbaar, maar komt nu na een Wob-procedure van Omroep Gelderland alsnog boven water.
Rond september 2012 werden in Nederland 23.000 mensen ziek na het eten van gerookte zalm die besmet was met de salmonellabacterie. Tenminste vier mensen overleden. Bron van de besmetting was de Griekse vestiging van Foppen. De salmonellabacterie kon maandenlang verspreid worden door het gebruik van poreuze productieschalen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft de mailwisseling niet verwerkt in haar onderzoeksrapport dat is gemaakt na de salmonellacrisis. In dat rapport werd Foppen één van de betere visverwerkers genoemd. 

Wat zegt Foppen?

Visverwerker Foppen geeft in een reactie aan dat er weliswaar meer werd geproduceerd dan mocht, maar dat er een uitbreidingsvergunning was aangevraagd. Een woordvoerder: 'Foppen sluit zich onverminderd aan bij de conclusies die in het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn opgenomen over de oorzaak, aard en het verloop van de salmonellabesmetting in 2012. Naar onze mening bevat dit artikel geen nieuwe of anderszins onbekende feiten die aan die conclusies afbreuk doen.'
Er is volgens Foppen geen causaal verband tussen meer vis verwerken dan was toegestaan en de salmonellabesmetting.

'Foppen moet vervolgd worden'

Letselschade-expert Yme Drost stond de afgelopen jaren 550 slachtoffers en nabestaanden bij die ziek werden na het eten van besmette zalm. Hij vindt dat Foppen toch vervolgd moet worden voor de salmonellacrisis in 2012 en zegt dat justitie 'zich er met een jantje-van-leiden van afmaakt'. Maandag werd bekend dat het Openbaar Ministerie Foppen niet gaat vervolgen.
Drost: 'Als justitie niet in beweging komt, dan ga ik naar het gerechtshof om vervolging of een gerechtelijk vooronderzoek af te dwingen.'
De letselschade-expert hekelt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat in 2013 onderzoek deed naar de salmonellabesmetting. 'Deze nieuwe informatie is in het rapport niet terug te lezen.'

'Hygiëne kwam op de tweede plaats'

Volgens Drost wordt het steeds duidelijker dat bij Foppen alles gericht was op productie en dat hygiëne op de tweede plaats kwam. 'Als je je niet houdt aan de maximale productie per dag, dan ben je mogelijk schuldig aan een strafbaar feit. Het gaat om onze voedselveiligheid', zegt Drost.
De letselschade-expert zet vraagtekens bij de kwaliteit van de productieschalen waar de salmonella zich in kon nestelen. 'Volgens de NVWA waren deze poreuze schaaltjes niet geschikt voor gebruik in een nat productieproces. Toch zou Foppen over de juiste certificaten beschikken voor het gebruik van de schalen, tenminste dat zeggen de Onderzoeksraad en het OM. Hoe zit het nu? Waren de schalen wel of niet geschikt?'

Onderzoeksraad blijft bij rapport

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat het onderzoek naar de salmonellacrisis in 2012 niet heropend wordt. Volgens de raad is alle relevante informatie dat er was, gebruikt. 'Het rapport is afgeleverd en we laten het erbij.'
Drost noemt het ernstig dat de Onderzoeksraad niet 'vatbaar is voor kritiek op het eigen functioneren.' Het Openbaar Ministerie was dinsdag niet beschikbaar voor commentaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!