Nieuws

Restauranteigenaar Apeldoorn afgeperst met piemelfoto: 'Het versturen was onzettend stom'

Appjes met teksten als 'ik wil seks met jou voor 70 euro in de wijnkelder' en foto's van een piemel zijn het begin van een afpersingszaak in Apeldoorn. Voor de rechtbank in Arnhem stonden donderdagmiddag twee mannen terecht die ervan verdacht worden jarenlang een restauranteigenaar in Apeldoorn te hebben afgeperst. © Pixabay
ARNHEM - Appjes met teksten als 'ik wil seks met jou voor 70 euro in de wijnkelder' en foto's van een piemel zijn het begin van een afpersingszaak in Apeldoorn. Voor de rechtbank in Arnhem stonden donderdagmiddag twee mannen terecht die ervan verdacht worden jarenlang een restauranteigenaar in Apeldoorn te hebben afgeperst.
De verdachten, een 29-jarige Deventenaar en een 32-jarige Apeldoorner, zouden de restauranthouder tienduizenden euro's afgetroggeld hebben. Ze deden dat door met imposant uitziende mannen in zijn restaurant te komen, dreigende teksten te uiten en één keer werd een kogel op tafel gelegd. 

Verhaal halen, dreigen

Het begint een paar jaar geleden, als een toen minderjarige afwashulp uit het restaurant aan een van de twee verdachten vertelt dat hij seksueel getinte WhatsApp-berichten en foto's krijgt van de restauranteigenaar. Daarop gaan de verdachten verhaal halen. Volgens de eigenaar is het tweetal op dat moment zeer dreigend en is hij zo bang voor openbaarmaking van de piemelfoto op internet dat hij betaalt.
Volgens hem klopt ook de minderjarige afwashulp bij hem aan, om geld af te troggelen. Opvallend is dat de jongen en zijn ouders geen aangifte doen. 

'Ik deed alles voor hem'

De twee verdachten ontkennen afpersing en bedreiging. Een van hen zegt dat hij juist door de man is ingehuurd om hem te beschermen. 'Ik deed alles voor hem en heb zelfs voor hem gevochten. Nu steekt hij me een dolk in de rug', zo verklaart hij. 
De andere verdachte vindt het ongelooflijk dat iemand die minderjarigen seksueel benadert niet wordt vervolgd, terwijl hij (de verdachte) 'niets gedaan heeft' en nu al acht maanden in de cel zit. Tijdens de zitting zegt hij: 'Mijn leven is kapot gemaakt'.
Daarmee zitten de verdachte en de restauranteigenaar op één lijn. Ook die laatste verklaart namelijk dat zijn leven is verworden tot een nachtmerrie, zo leest de rechter uit de slachtofferverklaring voor. De restauranteigenaar is niet bij de zitting aanwezig. 

Geen aangifte, geen vervolging

Zelf noemt hij het versturen van een foto van het geslachtsdeel 'ontzettend stom'. Maar, zo vervolgt hij, 'dat geeft hen niet het recht om mij te misbruiken'. Het Openbaar Ministerie vervolgt de eigenaar niet omdat er geen aangifte ligt en de afwashulp desgevraagd ook geen verklaring aflegde.
De officier van justitie is overtuigd van de afpersing en vindt dat de verdachten de cel in moeten. De 29-jarige man uit Deventer twee jaar en de 32-jarige man uit Apeldoorn één jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk en laatstgenoemde moet zich ook laten behandelen voor zijn agressieve gedrag. De maanden dat beiden al vastzaten, worden van de strafeis afgehaald.